Piráti? „Proimigrační fanatici.“ Babiš od plic k Zeleným, rozdělování migrantů a k Merkelové

01.10.2019 10:06

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny zdůraznil. že musíme světu stále dokola opakovat, jak jsme skvělí a jak skvělá budoucnost Čechy čeká, alespoň pokud dál povede vládu on. Kdyby se stalo, že se u nás dostanou k moci Piráti, bude to prý zlé. Ty Babiš považuje za promigrační a zelené fanatiky.

Piráti? „Proimigrační fanatici.“ Babiš od plic k Zeleným, rozdělování migrantů a k Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

„Hlavně jsem řekl, jak je Česká republika skvělá a jak jsme jako stát úspěšní. Musíme to světu opakovat, i když si to sami často neuvědomujeme. V New Yorku jsem se mimo jiné zúčastnil panelu o důchodech v rámci fóra pořádaného agenturou Bloomberg. Když jsem poslouchal ostatní příspěvky, říkal jsem si, jak je náš systém dobrý pro lidi: málokde důchodci neplatí daně nebo že náš stát platí důchodcům zdravotní pojištění. V USA 50 milionů lidí nemá vůbec zdravotní pojištění. Česko má navíc před sebou skvělou budoucnost. Budeme v rámci Evropy stále bohatší a vyspělejší, zatímco některé země budou spíše ztrácet,“ okomentoval Babiš své vystoupení na půdě OSN.

Anketa

Vadí vám, že ministryně Schillerová citovala názor občana ve znění ,,je to opoziční a senátorská špína"?

6%
94%
hlasovalo: 9913 lidí

Zdůraznil také, že odmítal házet bombastickým sliby o tom, kdy dosáhneme uhlíkové neutrality. Téma globálního oteplování prý Babiš považuje za důležité, ale prý nesmíme podléhat fanatikům. Českými fanatiky jsou podle Babiše Piráti.

„Našimi Zelenými jsou Piráti, jsou to anarchističtí promigrační fanatici, kteří vstoupili do frakce Zelených v Evropském parlamentu. To je ta frakce, která prosadila šíleně přísné ekologické cíle pro automobilový průmysl. To všechno má dopad na ekonomiku a v konečném důsledku to zaplatí spotřebitel a daňový poplatník. Také výroba tzv. zelené energie je velmi nákladná. Myslím si, že pro průmyslovou zemi, jako je Německo, které navíc chce odejít jak od jádra, tak od uhlí, toto nejsou dobré zprávy a poškodí to jejich ekonomiku. Z tohoto hlediska to nejsou dobré zprávy ani pro Česko, protože 33 procent našeho exportu směřuje do Německa. Anebo jsou Němci tak bohatí, že si to mohou dovolit. Budeme jenom doufat, že to ekonomicky ustojí,“ doufá Babiš.

Kroutil hlavou nad tím, jak se v čase názorově posunula německá kancléřka. Není to prý tak dávno, co o klimatu mluvila podobně jako země Visegrádské čtyřky. Dnes se snaží otočit německým podnikatelským kormidlem směrem k zelenější ekonomice.

Téma globálního oteplování přitom podle Babiše není jediné téma, kterému se máme věnovat. Pozornost čtenářů předseda vlády znovu obrátil k migraci. Evropa podle jeho názoru musí vytvořit dva migrační plány. Jeden pro Afriku, kde se bude muset snažit pomoci lidem přímo v těch afrických zemích, z nichž lidé odcházejí, aby zůstávali doma.

„Nikoli přerozdělováním migrantů, protože je to jenom pozvánka pro pašeráky. Proto kategoricky odmítám nově se objevující nápady přerozdělovat uprchlíky, kteří se dostanou do Itálie. Je to cesta do pekel,“ varoval Babiš.

Další plán se musí týkat Sýrie. A tady hraje klíčovou roli Turecko.

„Pokud tam dojde k dalšímu vojenskému konfliktu, hrozí, že uprchnou další dva miliony lidí. Kam půjdou? No přece do Turecka. Turecko to neustojí a pošle je nám do Evropy. Proto říkám, že Evropa musí s Tureckem mluvit a hledat řešení. Pokud prezident Macron s kancléřkou Merkelovou řeší Ukrajinu a vztahy s Ruskem, je to jenom dobře. Ale někdo musí také jednat s Tureckem. Zde vidím potenciálně roli pro nás a pro země Visegrádu. I proto jsem v New Yorku mluvil se zvláštním zmocněncem USA pro Sýrii i se syrským ministrem zahraničí. Také řecký premiér mi říkal, že musíme s Tureckem mluvit,“ zdůraznil Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…