Piráti a SZ, zapomeňte na křeslo europoslance. Noviny tuší, jak dopadne vaše žaloba

18.08.2014 8:27

Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš a bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška se nejspíše europoslanci nestanou. Vyplývá to z článku pondělních Lidových novin, který se zabývá osudem stížnosti Strany zelených a Pirátů na existenci pětiprocentní hranice pro vstup do Evropského parlamentu.

Piráti a SZ, zapomeňte na křeslo europoslance. Noviny tuší, jak dopadne vaše žaloba
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Obě zmíněné strany v souladu s volební procedurou navrhly Nejvyššímu správnímu soudu vyslovení neplatnosti volby dvou kandidátů, místo nichž by v případě neexistence uzavírací klauzule zasedli v Bruselu a Štrasburku oba tehdejší předsedové Pirátů a zelených. Pokud by jejich stížnost byla vyřízena kladně, o mandát europoslance by přišel lidovec Tomáš Zdechovský a sociální demokrat Miroslav Poche.

Zatímco Nejvyšší správní soud už ve věci rozhodl a 24. června předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o evropských volbách, který pětiprocentní uzavírací klauzuli zakotvuje, kdy o věci rozhodne Ústavní soud, není jisté.

Kdy o věci rozhodne ÚS, nelze nyní odhadnout

List uvádí, že věc převzal nový ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Podle generálního sekretáře ÚS Ivo Pospíšila Šimíček vypracuje zprávu, kterou v „horizontu týdnů“ předloží plénu Ústavního soudu. „To však neznamená, že rozhodnutí bude ihned přijato, neboť v plénu se povede o věci jistě bouřlivá diskuze,“ řekl Pospíšil listu s tím, že kdy o záležitosti soud rozhodne, nelze vůbec odhadnout.

List dochází k závěru, že to, že Zdechovský a Poche přijdou o mandát europoslance, je nepravděpodobné. Reálnější je prý zrušení pětiprocentní hranice pro vstup do Evropského parlamentu do budoucna. „Nejspíše ale `strážce ústavnosti` návrh zamítne a vydá `akademický nález`, kde nanejvýš v odůvodnění vybídne parlament k úpravě pravidel evropských voleb,“ dodal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…