Piráti a praktiky jak z devadesátek? Vážné obvinění v Praze. Roušky... Miliony pro čínské komunisty, varuje opozičník

14.11.2020 9:38

V městské části Praha 3 se opět přiostřuje boj, koalice TOP 09, Pirátů a Zelených se ocitá pod tlakem od opozice. Právník Tomáš Sunegha, zastupitel Prahy 3 za koalici Pro Prahu 3 - ODS, KDU-ČSL, Svobodní) v komentáři pro PL.cz připomíná neblahé politické praktiky a kontroverze místostarosty Prahy 3 Štěpána Štrébla (Piráti). „Devadesátky se vracejí,“ popisuje, jak se Štrébl namísto práce na radnici stará o byznys s rouškami a respirátory ve společnostech, v nichž je jednatelem. Miliony korun českých daňových poplatníků prý plynuly prostřednictvím Štrébla čínským komunistům.

Piráti a praktiky jak z devadesátek? Vážné obvinění v Praze. Roušky... Miliony pro čínské komunisty, varuje opozičník
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Pirátský místostarosta Štrébl se řadí mezi politiky, kteří při událostech, jako jsou změny v českém resortu zdravotnictví či volby v USA, spoléhají na mediální překrytí svých vlastních afér. „Zalezou do ulity, nereagují na podnět. Jejich  aktuální političtí druzi a souputníci nic nekomentují. Jde sice o osvědčenou taktiku, ale ne vždy efektivní,“ píše Sunegha ve svém komentáři.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

„Jsou věci, které trvají, jsou věci,  které je vhodné připomínat stále. Jsou i záležitosti, které se připomínají samy již třeba tím, že páchnou postaru, zatuchlinou dávno známou ze špatných časů. Lidská paměť na pachy je jedna z nejhlubších,“ pokračuje radní Sunegha.

A v Praze 3 to zase pěkně „smrdí“. „Opět u nás máme smradlavou ukázku, jak zde funguje politické souručenství, co všechno  spoluvůlí vládnoucích prochází, a že od tolerance a kompromisu k ignoranci a výsměchu není v Praze 3 daleko,“ upozorňuje opoziční zastupitel.

Doba je taková, že zvolen může být i ten, kdo s místem, kde je volen, nemá ani osobně, ani historicky, ani profesně  nic společného – a je zvolen jen proto, že je na příslušné kandidátní listině. „Volič sice nezná, neví, koho volí. Volí změnu, volí lepší časy; a tu najednou, hle – nově vyvstává to, proti čemu hlasoval,“ konstatuje Sunegha.

Dokladem tvrzeného je politická kariéra pana Štěpána Štrébla. „Počátkem roku 2018 se přihlásil  k trvalému pobytu v Praze 3 na Žižkově, a v prosinci byl již místostarostou městské části. „Stalo se tak za jednoznačného přispění  místní TOP 09, STANu a Zelených, tedy stran, které ve volební kampani zdůrazňovaly místní znalosti a někteří i patriotismus,“ připomíná Sunegha.

Štrébl se následně ujal, jako místostarosta městské části, řízení místního školství. „Asi aby mu v radě MČ nebylo smutno, byla hned do téže rady svolena i jeho  dlouhodobá přítelkyně slečna Kratochvílová. Nejsem na školství odborníkem, ale ti, kteří v něm pracují celý život, kradmo i nekradmo hovoří o následných neblahých pirátských praktikách,“ poukazuje Sunegha na neodbornost, vyhazovy, nabírání, změny, akce a chaos... a tak dále. 

Výsledkem je, že pro místního člena TOP 09 a zastupitele pana Michala Vronského byla letos nově vytvořena plně placená funkce předsedy výboru pro výchovu a vzdělání. Školství v Praze 3 hnedle získalo druhou hlavu a na radnici  je zaměstnán další politik. „Je spravedlivé uvést, že pan Vronský na Žižkově žije dlouho a místní  politice se fakticky věnuje daleko delší dobu než pan  Štrébl,“ podotýká opoziční zastupitel.

Některé místní školy jsou v důsledku toho v havarijním stavu. „Pro předchozí turbulentní změny, názory odborníků a koneckonců i s přihlédnutím k nejnovějšímu zavedení podvojného řízení školství radnicí Prahy 3, lze zřejmě konstatovat, že zdejší školy nebudou v nejlepší kondici. Asi je žádoucí, aby pan Štrébl napnul své síly, když už mu bylo pracovně uleveno, na nápravu chyb a průšvihů resortu, kterého se zmocnil. Názor, že se tak nadále neděje, není  výjímečný. I proto, že část mateřské školky, která se nachází v Jeseniově ulici, je uzavřena statikem kvůli havarijnímu stavu,“ zdůrazňuje dále Sunegha.

Důvodem může být ale i fakt, že Štrébl nemá na práci pro radnici čas. Svůj čas, podle radního, věnuje obchodní činnosti ve společnostech, v nichž je jednatelem. „Tyto společností sídlí  v Karlových Varech, kde pan Štrébl možná bydlel, než se na Žižkov přihlásil. V těchto společnostech je aktivní i matka pana Štrébla a dle jeho vyjádření je vedle pana Štrébla i spolumajtelkou. Ovšem toto tvrzení pochází od pana Štrébla a není nijak veřejně ověřitelné. U ‚transparentního‘ piráta jde tak o tvrzení naprosto netransparentní,“ přibližuje Sunegha.

Avšak ověřitelné je to, že obchody se týkají roušek a respirátorů, a to od letošního roku. „V registru smluv je u společnosti, která má ve svém názvu „Strebl“ a kde působí pan Štrébl jako jednatel a kde je pravděpodobně jeho matka prokuristkou, je uvedeno, jakým státním a obecním institucím a za kolik bylo roušek a respirátorů dodáno,“ popisuje Sunegha, s tím, že jde o miliony korun.

Ochranné pomůcky byly dodány mj. Jihomoravskému kraji, a též i Městské policii v Praze, jejímž vrchním velitelem je pan Hřib z České pirátské strany, tedy z téže politické strany jako pan Štrébl. „Prodané (nakoupené) zboží zřejmě pochází z Číny, přesněji z Čínské lidové republiky, tedy z Číny často označované jako ‚komunistická‘,“ píše opoziční zastupitel.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
„Není složité dovodit, že peníze českých daňových poplatníků v řádech milionů korun plynou – prostřednictvím pana Štrébla – čínským komunistům. Na podnikání pana Štrébla je několik skvrnek, co se slily v kaňku, a již nyní je na jeho obchodní aktivitě docela nechutný flek,“ konstatuje Sunegha. Zmiňuje, že sídlo  společností, kde Štrébl  působí, je v Karlových Varech, a on sám je přitom „vrchním pirátem“ a místostarostou v Praze 3, kde má zaregistrován trvalý pobyt.

Podnikání na úkor práce na radnici. „V podnikání se mu zřejmě daří. Zda se mu daří na radnici, kde se v radě městské části kromě něj stačili za dva roky vystřídat snad všichni zde zvolení piráti, kde došlo i k exkomunikaci členky Pirátské strany (po konfliktu s panem Štréblem) a kde jím řízený resort je dle zkušených v oboru v neutěšeném stavu, posuzují vedle radniční opozice i jeho koaliční partneři. Jsou spokojeni, protože kdyby spokojeni nebyli, budou se chovat jinak. T09 09, STAN a Zelení  se nevyjadřují. Jejich věc,“ poznamenává.

Odpovědi na otázky, třeba: Proč je sídlo společností v Karlových Varech, a ne v Praze 3; proč pan Štrébl je jednatelem dvou obchodních společností s ručením omezeným a ředitelem společnosti akciové, přičemž nikde není uveden jako majitel, neboť společnosti s ručením omezeným vlastní akciová společnost bez uvedení jmen akcionářů – tyto otázky jsou tak nezodpovězeny.

„Nabízí se odpověď, že tomu tak může být proto, že o dividendách rozhoduje valná hromada akcionářů, kteří se na ni dostaví. Kdo ví, kdo  přijde?“ dodává Sunegha.

A je tu také další otázka – k celému vedení radnice Prahy 3: „Proč Rada městské části  Praha 3 v době, kdy pan Štrébl již zřejmě již vyvíjel své rouškové aktivity, veřejně usilovala o zajištění ochrany čínského disidenta Simona Chenga (údajného přítele pana Štrébla), při jeho letní návštěvě v ČR, kam měl přijet besedovat o lidských právech? Nebylo to proto, aby událost návštěvy čínského  disidenta v Praze odvedla pozornost od obchodů s čínskými komunisty?“ ptá se opoziční zastupitel Prahy 3.

Na posledním jednání zastupitelstva Prahy 3, v říjnu, trefně  připomněl zastupitel-člen ODS Alexander Bellu, že kdyby se jako pan Štrébl choval on, tak by to ze strany radnice jistě nezůstalo bez povšimnutí.

„V souvislosti s odchodem bývalého ministra zdravotnictví profesora Prymuly bylo opakovaně v médiích zmiňováno, že ‚devadesátky se vracejí‘. Působení pana Štrébla na radnici Prahy 3 a jeho politických partnerů zmíněnému tvrzení nasvědčuje – kdo si to jen přijde pro dividendu?“ uzavírá Sunegha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…