Piráti chtěli ve Sněmovně řešit Babiše. A takhle to dopadlo

16.04.2019 15:38

Sněmovna se nebude zabývat údajným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s auditem, který se týkal unijních dotací pro společnost Agrofert. Projednání požadovali Piráti. Chtěli po Sněmovně, aby požádala Evropskou komisi (EK) o zveřejnění výsledků auditu do poloviny května, tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu. Zprávu přinesla ČTK.

Piráti chtěli ve Sněmovně řešit Babiše. A takhle to dopadlo
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Proti se dnes postavili poslanci ANO, zatímco sociální demokraté a komunisté se hlasování zdrželi.

Piráti chtějí, aby EK zveřejnila výsledky auditu do 15. května. K tomuto datu je má poslat českým úřadům, které budou mít na vyjádření dva měsíce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůvodnil žádost tím, že je v zájmu Babiše i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), aby závěry auditu, ať už dopadl jakkoli, byly známy dříve než po evropských volbách.

Piráti v pondělí pohrozili, že se obrátí na Soudní dvůr EU, pokud EK nezveřejní výsledky auditu do začátku května. Reagovali tak na informace z uzavřeného jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu europarlamentu, podle nichž závěrečné zprávy z auditu připraví dvě příslušná ředitelství EK do 15. května. Bartoš připomenul, že EK prováděla audit v lednu a únoru. Jeho výsledky slíbila podle Bartoše zveřejnit tento měsíc, stejně jako výsledek výkladu unijního nařízení o střetu zájmů.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle jejího právního názoru může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš to odmítá.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…