Piráti dvě hodiny rozdávali své noviny na autobusové zastávce. Takto reagovali kolemjdoucí

30.06.2017 14:00

REPORTÁŽ „Je potřeba vás tam vypustit jako štiky do rybníku, abyste trošku rozhejbali ty zatuchlé vody,“ říká žena v Liberci předsedovi Pirátské strany Ivanu Bartošovi, který zde rozdává noviny. Starší Liberečan ho zase nabádá: „Když se tam dostanete, prosaďte, ať mají poslanci jen dvě volební období. Aby tam jako někteří paraziti neseděli celý život.“ Bartoš také rozptyloval obavy z vyhozeného hlasu. „Pokud lidi nadávají na styl politiky, tak se stranami, které tam doposud jsou, změna nenastane. Když bude člověk volit na jistotu, žádnou změnu to nepřinese,“ upozornil.

Piráti dvě hodiny rozdávali své noviny na autobusové zastávce. Takto reagovali kolemjdoucí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš rozdával noviny v Liberci

„Radši noviny než koblihy,“ říká Liberečanka na terminálu MHD ve Fügnerově ulici ve čtvrtek odpoledne a přebírá od hubeného mladého muže výtisk Pirátských listů. Noviny tu rozdává sám kapitán pirátské posádky Ivan Bartoš, rodák z nedalekého Jablonce. Prší, prší, jen se leje. Příroda jako by šla Pirátům naproti a poskytuje jim dostatek vody, po které mohou doplout do Sněmovny. Ostatně na loď sbírají peníze na Hithitu a rychle jim tam narůstají. Srpnová předvolební plavba po Vltavě a pak Labi je čím dál reálnější.

„A nebude to vyhozený hlas, když vám ho dám?“ ptá se starší žena. Ivan Bartoš vysvětluje, že pokud chce v této zemi něco změnit, má jim ten hlas vhodit. „Dobře, tak my vám to s manželem hodíme,“ slibuje a nastupuje do autobusu, které na terminálu neustále přijíždějí a odjíždějí do různých směrů a koutů stotisícového krajského města. Poté komplex vyhozeného hlasu rozebírá i s redaktorem ParlamentníchListů.cz. „Je to začarovaný kruh. Dost je to determinované různými průzkumy. Lidé buď nejdou volit, nebo to házejí těm, kterým průzkumy dávají šanci. I když jsou často značně nepřesné. Kvalitativně se tím ale nic nezmění – házet to jenom těm, kdo na to v uvozovkách teď má,“ domnívá se. „Pokud lidi nadávají na styl politiky, tak se stranami, které tam doposud jsou, změna nenastane. Když bude člověk volit na jistotu, žádnou změnu to nepřinese,“ upozornil.

Na první straně rozdávaných Pirátských listů vysvětluje místopředseda Pirátů Martin Šmída, zastupitel z obce Majetín, proč jít letos k volbám. „Důležitější volby ještě nebyly. Nezahoď svůj hlas,“ burcuje. „Piráti ve Sněmovně mohou Česku jenom prospět. Následující volby budou první po mnoha letech, kdy nebudou ústředním tématem poplatky v nemocnici či hýbání daňovými sazbami. Půjde především o svobodu a demokracii, ať už to zní jakkoliv vznešeně,“ zdůrazňuje.

Prosaďte, ať tam někteří paraziti nesedí celý život

Hodně lidí Bartošovi říká, že ho v neděli viděli v televizi u Moravce, kde kromě něj diskutoval s prázdnou židlí, neboť avizovaný Andrej Babiš nepřišel. „Jé, to je super, že vás vidím naživo. Můžeme se spolu vyfotit?“ ptá se další žena. „Teď jste celebrita, když jste byl v televizi,“ upozorňuje ho a prozrazuje mu, že bude Piráty volit. „Bavili jsme se o tom s mojí pětašedesátiletou masérkou. Je potřeba vás tam vypustit jako štiky do rybníku, abyste trošku rozhejbali ty zatuchlé vody,“ konstatuje. Postarší muž Bartoše nabádá: „Když se tam dostanete, prosaďte, ať mají poslanci jen dvě volební období. Aby tam jako někteří paraziti neseděli celý život,“ nabádá ho.

O Pirátech se mluví jako o straně, kterou volí převážně mladí lidé, na liberecké Fügnerce to ale vypadá jinak. K Bartošovi se hrne hlavně střední a starší generace, na rozdíl od těch mladých. Podobnou zkušenost sděluje druhý kolportér Pirátských listů v Liberci, lídr Pirátů v Libereckém kraji Ondřej Kolek. Piráti cílí na deset procent voličů, nejvíce si věří v Karlovarském kraji, kde mají v Mariánských Lázních starostu, a v Praze, kde sedí v opozičních lavicích v zastupitelstvu. „V Praze pracuju a žiju, a tak mám zpětnou vazbu. Myslím, že v Praze v zastupitelstvu odvádíme super práci. Denně mi lidé říkají, že nám fandí. V Praze bude ANO odepsaný, protože co předvádí Adriana Krnáčová, a nejenom v kauze Bém, ale i se sociální demokracií s Březinou – nejenom kryje trafiky, ale i je vytváří – to lidi vidí a vadí jim to,“ myslí si. „V podstatě se tam nic nezlepšilo a to prostředí je zachované,“ konstatuje.

Piráti v Liberci. (Foto: Oldřich Szaban)

Pusťte nás na ně

Sám Ivan Baroš kandiduje jako lídr ve Středočeském kraji ve velmi silné konkurenci. Svede souboj s Andrejem Babišem, Miroslavem Kalouskem, Tomiem Okamurou. „Říká se tomu, že tam bude souboj předsedů. Tu svoji kandidaturu jsem tu ohlásil dávno předtím než ostatní. Lídry kandidátek jsme měli zvolené jako první. Ve středních Čechách se pohybuji. Je to po Praze druhý nejdůležitější kraj pro volební úspěch. Musíme tu zamakat. Je to navíc kraj obtížný, kde je důležité, aby to vedl celostátní lídr,“ objasnil.

Po dvou hodinách rozdávání novin se Bartoš přesunuje do hospody Vokno, kde se setkává se svými pirátskými druhy z Liberce, Jablonce či Turnova. Při improvizované besedě shrnuje pirátskou osmiletou historii i aktuální program. Dá se v kostce shrnout do čtyř bodů – kontrola moci a mocných, zjednodušení státu pomocí technologií, ochrana občanů před šikanou a obrana svobody. Ivan Bartoš o nich mluví mnohem obšírněji a opakuje pirátské volební heslo – „Pusťte Piráty do sněmovny jako hlídací psy“. Poté odpovídá na dotazy a na závěr vytahuje harmoniku. Pirátský večer tak končí vesele.

Ivan Bartoš rozdával Pirátské listy. (Foto: Oldřich Szaban)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…