Piráti i zelení u soudu napadli pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do EP

06.06.2014 18:51

Strana zelených a Česká pirátská strana v pátek podaly k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) stížnosti na výsledek evropských voleb. Každá ze stran podala vlastní stížnost, obě ale zpochybňují především pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Evropského parlamentu. ČTK to řekli zástupci obou stran. Piráti zároveň podali návrh na předběžné opatření, které má zabránit tomu, aby Státní volební komise vydala některým europoslancům potvrzení o zvolení.

Piráti i zelení u soudu napadli pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do EP
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Podle Mikuláše Ferjenčíka z mediálního odboru České pirátské strany stížnost argumentuje především tím, že neexistuje legitimní důvod pro to, aby pro vstup do Evropského parlamentu platila pětiprocentní hranice. Podle Ferjenčíka nelze uplatnit argument, že by zvolení zástupců více stran znamenalo nestabilitu. „Evropský parlament nesestavuje vládu. Navíc někteří čeští poslanci z různých stran skončí v Evropském parlamentu ve stejné frakci. A počet frakcí je dlouhodobě stabilní," řekl ČTK Ferjenčík.

Piráti i zelení očekávají, že stížnost skončí u Ústavního soudu

Strana získala 4,78 procenta hlasů. Stížnost za Piráty podává jak samotná strana, tak lídr kandidátky a předseda Ivan Bartoš. Piráti původně chtěli dát stížnost přímo k Ústavnímu soudu. Podle Ferjenčíka předpokládají, že NSS jejich podání Ústavnímu soudu předá.

Také zelení by rádi věc dotáhli až k Ústavnímu soudu. Tento týden uvedli, že budou ve stížnosti argumentovat především tím, že díky získaným hlasům mají nárok na jednoho europoslance. „Zatímco zhruba 50.000 hlasů stačilo ke zvolení jednoho lidoveckého europoslance, ani 57.000 hlasů voličů zelených nestačilo k tomu, aby jejich zástupce usedl v Evropském parlamentu," uvedl předseda zelených Ondřej Liška. Zelení získali 3,77 procenta hlasů.

Strany mohou výsledek voleb zpochybnit do dnešních 16:00 hodin. Dnes před polednem soud evidoval 11 podnětů, všechny od fyzických osob. Jeden z nich již je odložen, zřejmě kvůli formálním chybám. Ve dvou případech soud vyzval k odstranění nedostatků. Na rozhodnutí o stížnostech má volební senát následujících 20 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…