Piráti k návrhu volebního zákona Marka Bendy: Obsazování poslaneckých křesel šéfy stran je protiústavní

16.03.2021 21:10

Pirátská strana dnes uvedla, že návrh Marka Bendy (ODS), podle něhož by o obsazení části poslaneckých křesel rozhodovali po volbách předsedové stran, je protiústavní a skončil by u Ústavního soudu. Návrh má ve středu projednávat sněmovní ústavně-právní výbor, píše Aktuálně.cz.

Piráti k návrhu volebního zákona Marka Bendy: Obsazování poslaneckých křesel šéfy stran je protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti dnes oznámili své stanovisko s odvoláním na ústavní právníky, podle nichž návrh Bendy odporuje principu přímého volebního práva.

Bendův návrh počítá podobně jako v minulosti s tím, že ve druhém skrutiniu bude adepty na místa poslanců, která nebyla obsazena v prvním skrutiniu, vybírat po volbách vedení stran.

Podle kritiků jej lze využít pro upřednostnění kandidátů, kteří jsou loajální vůči stranickému vedení. V případě méně úspěšných stran by takto podle Pirátů mohla být navíc rozdělena až polovina křesel.

Celý text ZDE.

„Pokud by volební zákon stanovil, že o obsazení mandátů ve druhém skrutiniu voleb do Poslanecké sněmovny na základě své volné úvahy rozhodují orgány politických stran, šlo by o úpravu rozpornou s principem přímého volebního práva,“ uvedli ve svém stanovisku ústavní právníci Jan Wintr a Marek Antoš.

„Návrh rozdělovat hraniční mandáty podle rozhodnutí šéfů stran je nebezpečný v tom, že vnáší do volebního systému nový defekt, který ohrožuje regulérnost voleb. Pokud by byl protiústavní zákon schválen, zvážíme, že se ještě před volbami obrátíme na Ústavní soud,“ doplnil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …