Piráti kvůli pochybení SPD zpochybňují volby v Ostravě

23.10.2018 18:50

Piráti zpochybňují platnost hlasování ve volbách do zastupitelstev Ostravy a městského obvodu Slezská Ostrava. Důvodem je to, že předseda volební komise nominovaný za SPD v jednom volebním okrsku zároveň figuroval na kandidátce strany v obvodu Slezská Ostrava. SPD pochybení přiznala. Ostravský lídr SPD Václav Kubín ČTK řekl, že rozhodně nešlo o úmysl. Krajský soud v Ostravě o návrhu na neplatnost hlasování, který Piráti podali v pátek, zatím nerozhodl.

Piráti kvůli pochybení SPD zpochybňují volby v Ostravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

„Předseda volební komise nominovaný za SPD v okrsku číslo 19018 zároveň figuroval na kandidátce strany v obvodu Slezská Ostrava. To ovšem zákon zakazuje, protože dohled nad průběhem voleb nemůže provádět osoba, která se zároveň uchází o křeslo v zastupitelstvu,“ uvedla za Piráty Zuzana Klusová. Volební stížnosti podle ní podal poslanec Lukáš Černohorský.
 
„Došlo zcela prokazatelně k porušení zákona, navíc způsobem, který mohl hrubě ovlivnit výsledky hlasování v městském obvodu Slezská Ostrava. Vzhledem k tomu, že byl dotyčný předsedou komise, je pravděpodobné, že si svého jednání nebyl vědom a zákon nezná, nebo jednal záměrně, což je ještě horší. Domníváme se, že politické hnutí SPD mohlo delegovat své kandidáty ve volbách jako členy okrskových volebních komisí i jinde v Ostravě, žádáme proto soud o prověření situace,“ řekl Černohorský.
 
Kubín v reakci na tuto stížnost ČTK řekl, že ho informace šokovala a rozhodně nešlo o záměr. SPD chce nyní prověřit, jak toto pochybení mohlo nastat. Kubín si nedokáže vysvětlit, jak je možné, že se na to nepřišlo. Poukázal na to, že ve Slezské Ostravě SPD neuspěla.
 
V souvislosti s komunálními volbami v Moravskoslezském kraji eviduje Krajský soud v Ostravě přes třicet žalob na volby. O většině z nich už rozhodl. Některé návrhy pro formální nedostatky odmítl, například je podal neoprávněný subjekt. V dalších případech už soud návrhy projednal a zamítl je. Návrh byl relevantní, ale zjištěná pochybení neměla vliv na výsledek voleb.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…