Piráti na serveru ParlamentníListy.cz? Vyjádřil se marketingový expert Horák

21.07.2017 20:59

Marketingový expert Jakub Horák se na svém facebookovém profilu vyjádřil k tomu, zda mají Piráti přispívat na serveru ParlamentníListy.cz.

Piráti na serveru ParlamentníListy.cz? Vyjádřil se marketingový expert Horák
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

„Tento týden mě více jak dvacet lidí taglo v souvislosti s článkem místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka na PL. Otázka byla, zda se má do takové žumpy psát a zda to Piráty nediskredituje. Shodou okolností se to potkalo i s polemikou, kterou jsem vedl s Erikem Tabery, kdy ten nařídil stáhnout kampaň Economia z PL, kdežto já jsem z profesionálního pohledu tvrdil, že právě tam jsou lidé, kterým by neuškodilo, kdyby se dozvěděli, že existují i nějaké serióznější informační zdroje,“ zmínil úvodem Horák. 

Domnívá se, že se obsah serveru ParlamentníListy.cz nemá sdílet, neboť člověk tím dává najevo vlastní komunitě, jež ho sleduje, že přikládá váhu médiu, které často publikuje nepravdivé informace a rozeštvává společnost.

„Sám bych tam ani nepsal, protože nemám důvod plýtvat časem na lidi, kteří – podle diskusí na PL soudím – stejně z 99 % nepochopí můj humor ani myšlenky. Nechci se zařadit mezi autory PL, moje poslání není evangelizovat lidi, já se chci bavit, diskutovat s chytrými lidmi, pro ně psát a kvalitně žít,“ zmínil Horák.

Domnívá se však, že má-li člověk evangelizační nebo profesionální motivy, což platí jak v případě vydavatelství Economia, tak i v případě politiků, tak tam je podle něj psát či inzerovat na PL správné. „Získávat nové zákazníky – to je práce firemního manažera, přesvědčovat na svou stranu další lidi – to je práce politika. Vždyť i svatý Vojtěch kázal mezi pohany! PL čte nějakých 350 tisíc lidí. Vyhledávají toto médium jednak z důvodu chybějícího širšího myšlenkového rámce, jednak z důvodu nedůvěry k liberálně orientovaným médiím. Z profesionálního pohledu to je cílová skupina čtenářů, z evangelizačního pohledu jsou to lidé, jejichž názor chce změnit,“ zmínil Horák.

To, že Michálek na ParlamentníListy.cz píše, mu podle jeho slov nevadí. „Pokud díky tomu bude tisíc lidí volit Českou pirátskou stranu namísto Okamury nebo jiné obskurní strany, a pokud tam nehlásá něco zlého, jsem s tím OK. Především proto, že já tam sám nechodím, takže co se tam píše, se mě nijak netýká,“ uzavřel.

Celý příspěvek Jakuba Horáka:

PIRÁTI V PARLAMENTNÍCH LISTECH?
Tento týden mě více jak dvacet lidí taglo v souvislosti s článkem místopředsedy Pirátů Jakub Michálek na PL. Otázka byla, zda se má do takové žumpy psát a zda to Piráty nediskredituje. Shodou okolností se to potkalo i s polemikou, kterou jsem vedl s Erik Tabery, kdy ten nařídil stáhnout kampaň Economia z PL, kdežto já jsem z profesionálního pohledu tvrdil, že právě tam jsou lidé, kterým by neuškodilo, kdyby se dozvěděli, že existují i nějaké serióznější informační zdroje. Můj názor k celé věci je následující a má dvě roviny:

1. ROVINA LEGITIMIZACE OBSAHU PL – PŮSOBENÍ NA VLASTNÍ KOMUNITU
Podle mě se PL nemají sdílet. Člověk tím dává najevo vlastní komunitě, která ho sleduje, že přikládá váhu médiu, které často publikuje nepravdivé informace a pomáhá rozeštvávat společnost. Sám bych tam ani nepsal, protože nemám důvod plýtvat časem na lidi, kteří – podle diskusí na PL soudím – stejně z 99 % nepochopí můj humor ani myšlenky. Nechci se zařadit mezi autory PL, moje poslání není evangelizovat lidi, já se chci bavit, diskutovat s chytrými lidmi, pro ně psát a kvalitně žít.

2. ROVINA CÍLENÍ NA KOMUNITU, KTERÁ ČTE PL
Pokud má člověk evangelizační nebo profesionální motivy, což platí jak v případě nakladatelství Economia i v případě politiků, tak tam je podle mě psát či inzerovat na PL správné. Získávat nové zákazníky – to je práce firemního manažera, přesvědčovat na svou stranu další lidi – to je práce politika. Vždyť i svatý Vojtěch kázal mezi pohany! PL čte nějakých 350 tisíc lidí. Vyhledávají toto médium jednak z důvodu chybějícího širšího myšlenkového rámce (PL často nabízejí zjednodušená řešení), jednak z důvodu nedůvěry k liberálně orientovaným médiím (mají pocit, že liberální postoj povede k ohrožení jejich života, budoucnosti naší země a informace v liberálních médiích jsou prezentovány selektivně). Z profesionálního pohledu (kampaň nakladatelství) to je cílová skupina čtenářů, z evangelizačního pohledu (politik, který chce změnit svět) jsou to lidé, jejichž názor chce změnit.

Během několikaměsíční spolupráce s Piráty jsem si udělal názor, že se jedná spíš o řekněme skautský oddíl, než o politickou stranu v tradičním slova smyslu. Ale to je právě to krásné a proto je podporuji. Pokud si udrží důvěru ve vlastní úsudek, vnesou tím do politické scény něco, co tam už řadu let chybí – totiž dělat věci z vlastního přesvědčení a ne, protože se to někomu líbí nebo je to takticky výhodné. A i když se té partě často směju – Michálek je vlastně jakobín, Ferjenčík klasický hippík, Bartoš na mě vždycky působí dojmem že hledá sám sebe a pak mě překvapí tím jak skvěle dokáže zformulovat myšlenky a program, naposledy na dnešním iDnesu – tak neznám lepší řešení, než do systému kalkulujících politických stran poslat tento odlišný typ lidí. Co to udělá? Nevím. Ale minimálně je to změna paradigmatu, na rozdíl od všech robejškovských klonů pragmatického Babiše.

Takže mně to, že tam Jakub píše, vlastně nevadí. Pokud díky tomu bude tisíc lidí volit Česká pirátská strana namísto Okamury nebo jiné obskurní strany, a pokud tam nehlásá něco zlého, jsem s tím OK.

Především proto, že já tam sám nechodím, takže co se tam píše se mě nijak netýká. Rád bych tedy slyšel, proč se to tak týká Jakubových kritiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…