Piráti odstartovali primárky pro volby do Evropského parlamentu. Do boje jdou poslanec, programátor i překladatel

10.12.2018 13:40

Piráti začali hledat své kandidáty do Evropského parlamentu v primárních volbách. Budou je navrhovat do poloviny ledna, o konečné podobě kandidátní listiny se rozhodne na jednání celostátního fóra strany 19. a 20. ledna. Vyplývá to z informací na internetových stránkách Pirátů, napsala ČTK.

Piráti odstartovali primárky pro volby do Evropského parlamentu. Do boje jdou poslanec, programátor i překladatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Pirátů proti cenzuře a za svobodný internet na Palackého náměstí

Zájem o pozici lídra kandidátky zatím vyjádřil pouze poslanec a zahraniční expert Pirátů Mikuláš Peksa. O místa v čele kandidátky se dále chtějí ucházet například vedoucí zahraničního odboru Pirátů Markéta Gregorová, překladatel Michal Gill nebo programátor Michael Polák.

Strana vyhlásila primární volby na počátku prosince. Zatím bylo navrženo 16 kandidátů, ne všichni ale zatím získali dostatečnou podporu, aby o nich mohlo celostátní fórum hlasovat. Lhůta pro navrhování kandidátů potrvá do 15. ledna.

V posledních volbách v roce 2014 se Piráti do Evropského parlamentu těsně nedostali, kandidátka vedená předsedou strany a nynějším poslancem Ivanem Bartošem tehdy získala 4,78 procenta hlasů. Příští rok ve volbách ale Piráti očekávají výraznější úspěch i s ohledem na to, že je průzkumy dlouhodobě řadí na druhé nebo třetí místo. První místopředsedkyně strany Olga Richterová uvedla, že by Pirátům mohla pomoci i tradičně nízká účast v eurovolbách. „Malá pozornost, kterou těmto volbám dává veřejnost, umožňuje udělat skvělý výsledek. Hlavní je vysvětlit jejich význam,“ napsala na pirátském fóru.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku budou konat 24. až 25. května 2019. Dnes představí lídra své kandidáty ODS a očekává se, že jím bude europoslanec Jan Zahradil, který bude i vedoucím kandidátem celé frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), kam ODS patří. Grémium ČSSD navrhlo na lídra kandidátky europoslance Pavla Poce, rozhodnutí musí ještě potvrdit další stranické orgány. Ostatní strany dosud jména lídrů nepředstavily.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…