Piráti přemýšlejí, kde vzít peníze. Uvažují o „dani za Babiše“

16.04.2021 8:56

Pirátská strana na svém on-line fóru Pirátů vede debatu, jak nejlépe pomoci obnově ekonomiky po koronavirové epidemii. Mezi návrhy padla například „daň za Babiše“ či zavedení dočasné progresivní daně právnických osob. Zatím podle předsedy strany Ivana Bartoše panuje shoda pouze na dílčích věcech, informují Novinky.

Piráti přemýšlejí, kde vzít peníze. Uvažují o „dani za Babiše“
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Jedním z návrhů, který se na fóru objevil, je „daň za Babiše“. Jako řešení, jak Česko vyvést z ekonomické krize, jej navrhl ekonom a příznivec strany Jiří Mittner.

Jedná se o desetiměsíční dodatečnou daň za období možného trvání daňového balíčku nad úroveň z roku 2019, zavedení progresivní daně u právnických osob ze současných 19 % postupně až na úroveň Rakouska (25 %) či Německa (30 %), či zvýšení daně z nemovitosti i u nekomerčních nemovitostí a použití výtěžku na podporu mladých při pořizování prvního bydlení.

Celý text ZDE

Šéf Pirátů odmítl pro redakci Novinek Mittnerův návrh komentovat. „Za přípravu programu je zodpovědný resortní tým. Skutečně nebudu komentovat příspěvky na fóru,“ napsal Bartoš, který sám o zvýšení daně z nemovitosti před časem mluvil. Zmiňoval nicméně pouze komerční sféru.

Předvolební program se STAN představí Piráti spolu s kampaní prý v květnu, stále se finalizují jednotlivé body. V rámci změny daní by se nejednalo o první pirátský návrh, který by chtěl zvýšit daně nejenom pro korporace.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…