Piráti prosadili zrušení daňové výjimky pro bohaté investory

24.11.2020 22:36

Poslanci schválili v rámci daňového balíčku i pozměňovací návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) o zdanění cenných papírů nad 20 milionů korun. Návrh Pirátů tak míří na bohatší investory a příjmy, které dosud nebyly zdaňované, informují Novinky.

Piráti prosadili zrušení daňové výjimky pro bohaté investory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

„Snažíme se o spravedlivé daně a to, jak nás kdo onálepkuje, je celkem jedno. V daňovém balíčku jsme prosadili také zvýšení slevy na poplatníka ve výši 10 tisíc korun, kterým všichni plátci daní vydělají,“ uvedl pro Novinky pirátský poslanec.

Odmítá proto, že by podobné návrhy byly důvodem, proč je mnozí častují jako „progresivní levici“. „Takže si nemyslím, že pokud se k tomu připojí odstranění jedné daňové výjimky pro ty supernejbohatší, tak je to něco levicového,“ doplnil.

Poukázal na dosavadní rozpor ve zdanění různých typů příjmů. „Nevidím důvod, aby člověk platil z příjmu z práce asi čtyřicet procent včetně odvodů, zatímco z kapitálového příjmu nic. Navíc jsme tam dali štědrý limit, aby to nedopadlo na střední třídu,“ hájil Ferjenčík svůj návrh, který podle něj může do státní kasy přinést až dvě miliardy korun.

 „Ve chvíli, kdy probíhají masivní daňové reformy a snižují se příjmy státu, tak je namístě se zamyslet, zda někde není daňová výjimka, která by se dala zrušit,“ podotkl Ferjenčík.

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…