Piráti se potápí. Co měsíc, to 3 procenta dolů. A tak jde dopředu Rakušan

27.08.2021 11:18 | Ze sítí

Koalice Pirátů a STAN musí zabrat, chce-li v nadcházejících sněmovních volbách vyhrát. Podle předvolebních průzkumů z poslední doby totiž u voličů ztrácí. Podle zjištění serveru Lidovky.cz se chce tato koalice v závěrečné fázi kampaně zaměřit spíše na prezentaci Starostů, ti jsou prý složitějším terčem pro dezinformační odstřelování.

Piráti se potápí. Co měsíc, to 3 procenta dolů. A tak jde dopředu Rakušan
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš v Teplicích

Poslední výzkum agentury Phoenix research ukázal, že by koalice Pirátů a STAN skončila na třetím místě. A právě u ní je viditelný velký pokles voličů, v červnu by je volilo 24,2 procenta všech voličů, v červenci již 21,1 procenta a v srpnu se číslo zastavilo dokonce na 18 procentech. 
 
Podle zdrojů serveru Lidovky.cz vyplynulo, že těsně před volbami bude kladen větší důraz na prezentaci Starostů. Například do poslední debaty před volbami zamíří do České televize místo Ivana Bartoše Vít Rakušan. 
 
 
Předseda Pirátů Ivan Bartoš sice tvrdí, že Starostové jsou rovnocenní partneři, ale podle odborníka na politický marketing Karla Křivana mohou mít Starostové v závěru navrch. „Jejich síla se může ukázat v úplném závěru, kdy jde o kontaktní kampaň. Na lokální úrovni jsou velmi dobří,“ uvedl pro server Lidovky.cz Křivan. 
 

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
 
Koalice začala mobilizovat své síly již na začátku tohoto měsíce, kdy šéf hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že jde o plánovaný restart kampaně, jenž má mimo jiné reflektovat i dosavadní chyby v komunikaci. Do e-mailových schránek členů koalice dorazil dopis od pirátské místopředsedkyně Olgy Richterové a volebního manažera Štěpána Štrébla s výzvou k výběru tří hlavních témat, jež se mají diskutovat s voliči při výjezdech za nimi.
 
Dosadit hnutí STAN na viditelnější pozici má mít prý ještě další vysvětlení, jak prý zmínili pirátští poslanci Ondřej Profant a Mikuláš Ferjenčík, tak Piráti jsou ve velké míře poškozováni dezinformačními kampaněmi. To potvrdil i jejich šéf Ivan Bartoš. Podle něj nelze jejich dopad zpochybňovat, chce proti němu však bojovat. „Řada zájmových skupin včetně pana premiéra se nás bojí,“ uvedl Bartoš.
 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády
 
Hnutí STAN v čele s Vítem Rakušanem se tak zdá jako těžší terč pro mediální odstřelování. Piráti chtějí nyní najít sami sebe. Zdroje serveru Lidovky.cz uvedly, že strana se pokusí obnovit svou image mladé, lehce nekorektní a dravé partaje. To chce prý dokázat právě v závěru kampaně, který je plánován na 9. září. Mají vyjet s novým volebním automobilem a na náměstích plánují hrát satirické divadlo, ve kterém budou hrát jako členové současné vlády. K samotným hercům se mají přidat i politici Pirátů. „Předseda Bartoš se také vrací ke kampaňovým kořenům: Na scénu nastoupí se svým akordeonem a na billboardech odhodí pro sebe ne zcela typické sako,“ píšou Lidovky.cz.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …