Piráti spustili kampaň do senátních voleb. Přečtěte si, co hodlají v Senátu dělat

04.01.2014 17:38

REPORTÁŽ Piráti se rozjeli na Zlínsko. Podpořit svého kandidáta v třídenní kampani do Senátu přijeli členové strany z celé republiky, včetně předsedy Ivana Bartoše. Neoficiální heslo akce znělo: „Za Maděru, na maděru!“

Piráti spustili kampaň do senátních voleb. Přečtěte si, co hodlají v Senátu dělat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pirátská strana spustila kampaň za svého kandidáta do Senátu Luďka Maděru

Na Zlínsku odstartovali Piráti kontaktní kampaň v pátek v Otrokovicích. A z výsledků právě páteční štace po místních restauracích byli její aktéři velmi spokojení. „Kdyby volby vypadaly tak, jako nás lidé přijímali včera, tak toho senátora máme. Byli jsme všude vítaní, Luďka lidé znali a měli přehled i o naší politice. Pořád se dá ještě vnímat dozvuk poslaneckých voleb, takže lidé o Pirátech měli informace,“ prohlásil v sobotu před začátkem víkendové kampaně Bartoš, který věří, že právě v senátních volbách na Zlínsku by jeho strana mohla zabodovat.

Podpořit svého kandidáta přijeli členové strany z celé republiky. „Všichni byli o Vánocích s rodinami a dětmi, tak je to i pro kluky příjemné říct, že jedou dělat kampaň do Zlína,“ vysvětlil šéf Pirátů Ivan Bartoš. Silná podpora ale měla i další pádný důvod. Luděk Maděra by byl totiž vůbec prvním skutečně Pirátským senátorem, dřívější kandidát Libor Michálek byl totiž zvolen za koalici podporovanou kromě Pirátů i jinými stranami.

V sobotu agitovali před otrokovickou Billou

O víkendu se pak rozjela parta členů strany po skupinách do jednotlivých měst regionu. „Že by přijelo dvacet Pirátů z republiky někde agitovat, tak to se nám ještě nestalo. Je to i pro nás příjemné,“ podotkl Bartoš. V sobotu kolem poledne zakotvila část Pirátů včetně Maděry a Bartoše také u otrokovické Billy. Rozdávali letáky, oslovovali veřejnost, hráli na harmoniky a kdo měl štěstí, dostal i Pirátské razítko od stylově oblečeného člena strany s papouškem na rameni.

S občany diskutoval samozřejmě také kandidát a informační aktivista Maděra. „Celé roky bojuji o to, aby se musel dodržovat zákon o svobodném přístupu k informacím. Problém je, že na obecních, městských i krajských úřadech mohou rozkrást veškerý majetek a nikdo se to nedozví. Státní správu může kontrolovat NKÚ, takže se někdy problémy na veřejnost dostanou, ale NKÚ nesmí kontrolovat samosprávu. Návrh v Parlamentu byl, ale Senát to zamítl,“ vysvětloval Luděk Maděra, který zároveň upozornil na to, že úřady podle něj nejsou schopny poskytovat pravdivé informace občanům. Kandidáta na senátora také zajímá, jaké odměny se na úřadech rozdávají a konkrétně žádal i krajský úřad ve Zlíně o seznam odměn, které si tam vyplatili, bohužel neúspěšně. A protože se mu byrokratická mašinérie vůbec nelíbí, právě o změnu by se chtěl zasadit i v senátorském křesle.

ODS skončila, šanci má prý Maděra

Právě na Luďka Maděru vsadila strana také kvůli jeho vytrvalé snaze o svobodný přístup k informacím. „Ve Zlínském kraji je známý tím, že dlouhodobě pracoval pro magistrát, tam upozorňoval na korupci a následně ho vyhodili. Dlouhodobě bojuje za právo zveřejňování informací, dotáhl to až k Nejvyššímu soudu. Úřady si s ním hrají ale na kočku a na myš. My si nemyslíme, že jeden člověk může něco rychle zlomit, ale naše filosofie je, že ukážeme lidem, jaká je pravda,“ vysvětlil Bartoš.

„Kdyby se Luděk dostal do Senátu, tak nebudeme vidět veškeré události jen z televize, ale primárně je budeme zveřejňovat, jakmile je senátoři dostanou na stůl, což se neděje. Co ví obyčejný člověk o Senátu? Většinou se nedozví nic,“ dodal. Maděra bude muset ale zdolat silnou konkurenci. Podle Bartoše ale někteří kandidáti už tak moc nebezpeční nejsou. „Co se týká ODS, tak jejich kandidáta vidím jako poslední záchvěv. Hvězdy zlínských politiků padají a v budoucnu možná podobná trajektorie vývoje jako u ODS zasáhne i ČSSD. Myslím si, že ODS na Zlínsku skončila,“ okomentoval situaci Bartoš. Jejich předvolební kampaň v regionu skončí v neděli odpoledne.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…