Piráti v Praze 6 chtěli jednat o odvolání starosty Ondřeje Koláře z TOP 09

19.12.2019 16:12

Zástupci klubu Pirátů chtěli na dnešním jednání zastupitelstva Prahy 6 jednat o odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Vyzvali ho k rezignaci kvůli tomu, že svým chováním a jednáním podle nich poškozuje městskou část, uvedla ČTK.

Piráti v Praze 6 chtěli jednat o odvolání starosty Ondřeje Koláře z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Pro zařazení bodu na program nenašli dostatečnou podporu, hlasovalo pro něj 14 z přítomných 42 zastupitelů. Podle Koláře jsou Piráti „jako hejno tlachapoudů“. Koalice v Praze 6 složená z TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN má v 45členném zastupitelstvu 27 hlasů. Piráti disponují devíti hlasy, v opozici jsou dále ANO a Zelení.

K rezignaci starostu první vyzval předseda klubu Pirátů v Praze 6 Ondřej Chrást. Podle něj jeho chování poškozuje městskou část i koaliční partnery, a není schopen přijmout odpovědnost. „Zastrašujete jako ruský gubernátor opozici,“ řekl dále. Kritizoval starostovu neúčast na mandátovém výboru, který podle něj sám svolal a opakovaně se na něj nedostavil. Kolář na něm chtěl údajně projednávat zbavení všech funkcí zastupitele Jiřího Hoskovce (Piráti).

Kvůli příspěvku na sociálních sítích Kolář na Hoskovce podal letos k soudu návrh na předběžné opatření. Hoskovec v příspěvku napsal: „Ondřej Kolář vyvedl lukrativní městské pozemky skrze firmu SNEO, ze které odstranil všechny své oponenty, na Kypr.“

„Půl hodiny před jednáním mandátového výboru poslal pan starosta pětistránkový dopis, ve kterém napsal, že jeho návrh (k mandátovému výboru) je passé,“ řekl ČTK Chrást. Dále podle něj v dopise bylo mnoho urážek směrem k Pirátům. „Napsal, že jen lžeme,“ dodal.

Hoskovec navrhl zastupitelům zařazení bodu o odvolání starosty „pro hrubou nekompetenci“. Předběžná opatření podaná starostou podle něj soud zamítl. Vyzval také starostu k zaplacení soudních výloh 7 776 korun.

„Není divu, že hysterie Pirátů pořád roste, jejich bezzubé snahy už totiž nepadají na úrodnou půdu ani na zastupitelstvu, kde jejich návrh neprošel ani do hlasování. Jsou jako hejno tlachapoudů, kteří na nás valí jeden žvahlav za druhým,“ uvedl na dotaz ČTK Kolář.

Piráti dlouhodobě kritizují prodej pozemků v ulici Na Dračkách. Městská firma SNEO je loni spolu s bytovým projektem prodala firmě DRA development patřící do skupiny Penta. Původně dohodnutá cena 436 milionů korun byla následně z důvodu restitučních nároků snížena na 402 milionů korun. Trojice zastupitelů z klubu Pirátů Prahy 6 a pirátský poslanec Jan Lipavský podali kvůli slevě v červenci trestní oznámení.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…