Pirátka Richterová si dovede představit spolupráci s ODS. Se sólistou Babišem to nejde

21.03.2021 17:33

Před volbami v roce 2017 Piráti objížděli Česko s „vězeňským“ autobusem s obrázkem Miroslava Kalouska a Jany Nagyové dnes Nečasové. Naznačovali, že Kalousek i Nagyová už by neměli unikat spravedlnosti. O ODS mluvili jako o „kmotrovské straně“, se kterou není radno spolupracovat. O čtyři roky později se však zdá, že Piráti obracejí kormidlo. Podle první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové už ODS není tak strašná.

Pirátka Richterová si dovede představit spolupráci s ODS. Se sólistou Babišem to nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Průzkumy ukazují, že poprvé od roku 2016 šéf hnutí ANO Andrej Babiš nekraluje české politické scéně. Pravděpodobně kvůli tomu, jak nezvládá řídit boj s epidemií, část voličů se od něj odvrací. Podle posledních průzkumů je teď Babiš se 22 procenty voličů až druhý. První je koalice Pirátů a STAN se 34 procenty.

Jenže 34 procent pravděpodobně nebude Pirátům a STAN stačit k sestavení vlády bez dalších koaličních partnerů.

Pokud Piráti vyhrají volby, koho osloví s nabídkou na utvoření koalice? Bude to Babišovo ANO, nebo pravicové uskupení tří stran – ODS, TOP 09 a lidovců?

Podle první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové případná koalice s Babišem není na stole. S ODS si prý spolupráci představit dokáže. I navzdory tomu, co říkali Piráti o ODS v roce 2017. ANO je podle všeho teď pro Richterovou tou horší stranou.

„V ANO přestaly fungovat normální mechanismy. Jsou tam velmi problematičtí lidé, kromě pana Babiše třeba pan Faltýnek i třeba pan Brabec, který ‚vyčistil‘ Českou inspekci životního prostředí tak dokonale, že je dnes téměř nemožné obnovit život v Bečvě. Proto si myslím, že při tomhle srovnání se nemusíme bavit o tom, jestli je ODS jako koaliční partner přijatelná, nebo ne. Budou to případné tvrdé diskuse o koaliční smlouvě,“ zdůraznila v rozhovoru pro Právo.  

Babiš je podle ní chaotický vůdce, který nepracuje v týmu, funguje jako sólista, montuje se do kdečeho, ale když se nedaří, tváří se, že on za nic nemůže.

„Je to právě ta neschopnost pracovat v týmu jako parta lidí, co jdou za jedním cílem a společně se domluví. Pan premiér si bohužel uzurpoval spoustu věcí pod sebe, například národní koordinaci očkování. Ale taky to byla prezentace úspěchů ve chvíli, kdy to vypadalo jako úspěch, a potom neochota nést politickou odpovědnost za ne­úspěchy. Někteří tomu říkají mikromanagement, na mě pan premiér působí jako velký chaot. Vnáší do věcí zmatek a současně je nerad deleguje na ostatní. Z toho plyne velmi nejasná, zmatená komunikace směrem k lidem, předčasné slavení, když bylo jasné, že epidemie bude mít další vlnu. Když jsme se jako Piráti snažili v létě o přípravu, na druhé straně byl výsměch,“ rozvedla svou myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…