Pirátská strana se výrazně prosadila v české politice

08.01.2020 7:12

Česká pirátská strana, jejíž celostátní fórum 11. a 12. ledna bude volit nové vedení, se v posledních letech výrazně prosadila v české politice. Její dvaadvacetičlenný poslanecký klub je v současnosti třetí nejsilnější ve Sněmovně a volební průzkumy jí dávají dobré vyhlídky i do budoucna. Piráti mají místopředsedu Sněmovny i Evropského parlamentu. Významnou roli hraje strana například i v Praze, kde předloni získala post primátora.

Pirátská strana se výrazně prosadila v české politice
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Poslední celostátní fórum Pirátů v lednu 2018 potvrdilo v čele strany Ivana Bartoše, který tak již Piráty s přestávkami vede více než osm let. První místopředsedkyní Pirátů se stala poslankyně Olga Richterová, dalšími místopředsedy poslanci Radek Holomčík, Jakub Michálek a Mikuláš Peksa.

Peksa, který byl loni v květnu zvolen do Evropského parlamentu, se v listopadu funkce místopředsedy vzdal. Reagoval tak na to, že další z místopředsedů Michálek ustál hlasování členů strany a zůstal místopředsedou. Podnětem k hlasování o Michálkovi byl příspěvek vedoucí personálního odboru Pirátů Jany Koláříkové na stranickém fóru, ve kterém psala o Michálkově arogantním jednání a psychické šikaně podřízených. Peksa následně uvedl, že by rezignoval na funkci místopředsedy, pokud jím Michálek zůstane. Šéf pirátských poslanců Michálek už dříve oznámil, že na lednovém fóru na pozici místopředsedy znovu kandidovat nebude. O pozici ve vedení strany již neusiluje ani Peksa.

Strana v posledních dvou letech, která uplynuly od předchozího volebního fóra, uspěla v komunálních volbách i volbách do Evropského parlamentu. Na komunální úrovní se ve volbách na podzim 2018 prosadila především v Praze, kde skončila s 13 mandáty druhá za ODS a po uzavření koalice s volebními seskupeními Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) získala i místo primátora, kterým se stal Zdeněk Hřib. Strana se prosadila i v dalších městech, například její zástupci jsou členy rady v Brně, Ostravě a ve Zlíně, uspěli například i v Plzni, Pardubicích a Olomouci. Piráti celkem obsadili v ČR 358 míst zastupitelů, o čtyři roky dříve to bylo 29.

V loňských volbách do Evropského parlamentu získali Piráti tři z 21 mandátů, jejími prvními europoslanci jsou Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa. Jsou členy frakce Zelených/Evropské svobodné aliance. Kolaja byl zvolen jedním z místopředsedů EP. Peksa je v současnosti také předsedou Evropské pirátské strany, Gregorová místopředsedkyní.

Ve volbách do Senátu na podzim 2018 uspěl pirátský kandidát Lukáš Wagenknecht. Jelikož vůbec první zástupce pirátské strany v českém Parlamentu senátor Libor Michálek na podzim 2018 mandát v Praze 2 neobhájil, v horní komoře nyní zasedají čtyři s Piráty spříznění senátoři – kromě Wagenknechta i Piráty spolunominovaná Renata Chmelová (od 2016), s podporou Pirátů byli zvoleni i Václav Láska (od 2014) a Ladislav Kos (od 2016).

Ve Sněmovně jsou Piráti v opozici, přesto získali řadu významných postů – Vojtěch Pikal je místopředsedou Sněmovny, Dana Balcarová předsedkyní výboru pro životní prostředí a předseda strany Bartoš šéfem výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Pirátští poslanci často kritizují současný koaliční kabinet Andreje Babiše (ANO). V poslední době Piráti vzbudili pozornost například i trestním oznámením, které podali kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přes podezření, že je Babiš, který holding vložil do svěřenských fondů, ve střetu zájmů. Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily.

Česká pirátská strana vznikla po vzoru zahraničních pirátských stran v roce 2009, tři roky poté, co vzniklo první podobné seskupení ve Švédsku. Ta své jméno odvodila od kontroverzního internetového portálu Pirate Bay (Pirátská zátoka) umožňujícího sdílení souborů.

Nejvyšším orgánem České pirátské strany je celostátní fórum. Toho se může zúčastnit každý člen strany, kterých je nyní 1023. Kromě členů má strana své registrované příznivce, kteří mají například možnost zapojit se do vnitřní diskuze a právo za stranu kandidovat, nemají však hlasovací právo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…