Pirátský cirkus lákal v Ústeckém kraji do evropského moře

19.05.2014 15:55

REPORTÁŽ Jako cirkusáci si před volbami do Evropského parlamentu připadají kandidáti České pirátské strany. Ta dnes rozbalila předvolební stan v čele se šéfem Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji. Eurotým lanařil voliče například v chmelařské oblasti, kde má nejaktivnější severočeskou buňku.

Pirátský cirkus lákal v Ústeckém kraji do evropského moře
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Pirátský cirkus lákal v Ústeckém kraji za účasti předsedy Ivana Bartoše do evropského moře

Pirátský létající cirkus se dnes rozjel do Ústeckého kraje. „Naše kampaň je jak létající cirkus. Vybalit, rozbalit, sestavit a zase bourat,“ podotkl v Žatci šéf pirátské politické strany Ivan Bartoš, když z automobilu na Kruhovém náměstí vytahoval megafon a akordeon, nedílné součásti eurokampaně s názvem Pirátský létající cirkus. „Lítáme po celé republice,“ doplnil volebního lídra šéf pirátů Ústeckého kraje Vít Konečný.

Typický dredy-vzhled největšího českého piráta Ivana Bartoše poznal nejeden Žatečák. Našli se ale i tací, kteří Českou pirátskou stranu vůbec neznají. „To je ódeeska? Ne, piráty neznám. Já budu volit někoho od komunistů. Všechno je tu drahý,“ reagoval na nabídku informačního letáčku žatecký volič a prohlížel si mobilní stage kandidátů s nápisy „Každá doba měla své piráty“ a „Evropa je i naše moře“.

Severočeskou kampaň dnes tým České pirátské strany zahájil v krajském městě ústí nad Labem. Poté se přesunul do Žatce a Loun. „V Žatci máme nejaktivnější místní organizaci Ústeckého kraje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf krajských pirátů Vít Konečný, než se s vercajkem přesunul dále do Litoměřic a posléze na večerní párty do Děčína.

Lídra těší statistika úmrtnosti

Piráti by rádi v evropských křeslech viděli aspoň dva své kandidáty. „Vidím to dobře. Podle České televize máme mezi 6,5 až 10 procenty. Pozvali nás i do superdebaty s Václavem Moravcem, ale tam bude 12 stran, takže předpokládám, že každý bude mít na prezentaci programu tak pět minut, což je tristní. Česká televize se svými třemi kanály by ale mohla pokrýt všechny strany v daleko vyšší míře,“ říká pár dní před volbami Ivan Bartoš. Pirátské hnutí je již v Evropském parlamentu zastoupeno dvěma poslanci za Švédskou pirátskou stranu, celkově funguje v Evropě 24 pirátských stran. „V předešlých volbách bylo důležitým ukazatelem především to, že Piráti voliče neztrácí. Nejde tedy ani o to, kolik je v průzkumu procent, ale že ti, kdo volili piráty, je volí znovu. Máme skoro nulaprocentní úmrtnost voličů,“ dodává Bartoš.

Kandidát s neortodoxním zjevem si je vědom, že volební účast ve volbách do europarlamentu nebude v České republice vysoká. Lidi podle něj vidí jen populistické kampaně s výroky o euro a imigraci. „Hlavně by lidé měli vědět, že tyto volby nejsou nedůležité. Vždyť 80 procent legislativy, kterou se musíme řídit, pochází právě z Evropské unie. Ale zeptejte se lidí, kolik znají českých europoslanců. Tak dva tři, řeknou Roithovou nebo Ransdorfa,“ uvádí pro ParlamenntíListy.cz třiatřicetiletý systémový architekt Ivan Bartoš, když rozdává černobílé pirátské odznaky Žatečákům. Ti mají na kandidátce pirátů také své regionální želízko. Je jím šéf místního sdružení, dvacetiletý technik Tomáš Weidisch, pořadatel hudebních a filmových festivalů, přednášek a dalších akcí účastní žateckého kulturního života.

Piráti se v europarlamentu chtějí zaměřit zejména na odmítání účasti na mezinárodních smlouvách, které poškozují práva Evropanů, například ACTA, TTIP či snahy o narušení soukromí občanů různými zákony o sledování či uchovávání citlivých údajů.

V úterý 20. května se piráti chystají do Libereckého kraje. Kampaň zakončí na Královéhradecku a v pardubickém kraji, než se 23. Května sekají před volbami v Praze.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…