Pirátský europoslanec se chlubí, jak nám v Bruselu zavařil kvůli Xaverovi s Lipovskou. Chce přimět Jourovou, aby začala konat

30.05.2020 9:06

Zvolení ekonomky Hany Lipovské, moderátora Luboše Xavera Veselého a publicisty Pavla Matochy do Rady ČT se pro některé stalo nestravitelným soustem. Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), který volbu nových členů Rady ČT „v režii ANO“ označil za poslední kapku, na svém twitteru oznámil, že záležitostí se na jeho podnět budou zabývat v Bruselu. Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) prohlásila, že noví radní ČT vyvolávají obavy na úrovni EU. Dění komentuje publicista Ondřej Neff, že konkrétně Lipovskou tato „štvanice posiluje, a ne oslabuje“, její názory mají totiž v Radě ČT své místo.

Pirátský europoslanec se chlubí, jak nám v Bruselu zavařil kvůli Xaverovi s Lipovskou. Chce přimět Jourovou, aby začala konat
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

„Ve výboru CULT, do kterého spadá nezávislost médií, jsem podnikl kroky, aby odpovědná komisařka přišla vysvětlit, co dělá pro svobodu médií. Jsem zvědavý, jak se k tomu tato komisařka postaví,“ napsal Kolaja ve svém tweetu adresovaném eurokomisařce Věře Jourové z ANO.

„Nesu dobré zprávy,“ oznámil o pár hodin později Kolaja, že na základě jeho podnětu se bude výbor dále zabývat situací kolem voleb do Rady ČT. „Výbor si vyžádá další informace v této záležitosti nejen od Komise, ale i od Skupiny evropských regulačních orgánů pro audiovizuální mediální služby (ERGA),“ upřesnil.

Že je Česká televize nyní tématem pro Evropskou unii, upozorňovala o dva dny dříve europoslankyně Michaela Šojdrová. Přinejmenším pro kulturní výbor europarlamentu. „Na dnešním pracovním jednání koordinátorů kulturního výboru EP se jednalo o podpoře kultury skrze Evropský institut inovace a technologií. Padlo i téma svobody médií v ČR v souvislosti s volbou nových radních České televize, jejichž volba vyvolává obavy i na úrovni EU.“

O tom, v kom konkrétně volba Hany Lipovské, Luboše Xavera Veselého či Pavla Matochy vyvolává obavy, se europoslankyně nezmínila.

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí

Kolajovo „žalování v Bruselu“ reflektuje ve svém komentáři publicista Onřej Neff. Předně zmiňuje, že proběhla řádná volba členů Rady ČT nezpochybnitelně demokraticky zvolenou Poslaneckou sněmovnou.

Zaráží ho, jak velkou nenávist Kolaja soustřeďuje právě na ekonomku Lipovskou. „Já doufám, že ji ta štvanice posiluje, a ne oslabuje. Má své konzervativní názory. Proč by nesměly zaznít v Radě České televize?“ podivuje se Neff.

Velmi by ho zajímalo, jak interpretoval Kolaja v Bruselu svůj názor, že zvolení katoličky do Rady České televize je ohrožení svobody médií. „Aniž bych si dělal iluze, pořád si myslím, že i v Bruselu jsou pořád ještě lidé zavedení na klasický demokratický standard, jak funguje v posledních sto letech,“ věří Neff.

„Paní Lipovská se ještě v Radě nestačila ani zeptat, kudy se jde na záchod, a už pan Kolaja ví, že ohrožuje svobodu médií. Jako Čech a našinec ho chápu, tak to u nás chodí, ale jak asi to jeho bonzáctví budou vnímat v prostředí, kde přece jen přežívají jakési standardy?“ zamýšlí se dále.

Z přemíry kritiky soudí, že nám z Lipovské roste cosi jako fenomén. „Bonzuje ji europoslanec Kolaja a bouří proti ní i páter Halík. Ten už ve volbě vidí pokus o zničení liberálně-demokratické kultury a posun k autoritativním režimům. Protože nic konkrétního na paní Lipovskou nemá, co by jí vytkl, znepokojuje ho její spojení s Janou Bobošíkovou. Tady se už dostáváme do roviny grotesky. Halíka znepokojilo partnerství Lipovské s Bobošíkovou, mě znepokojilo Halíkovo přitakání masové vraždě redakce Charlie Hebdo, kdy Halík přičinlivě předstíral, že nepochopil smysl karikatur krvavého Mohameda jako odsudek fanatického extremismu, nikoli úctyhodného náboženství islámu,“ podotýká Neff.

Zatím se Lipovská žádných přečinů proti demokracii nedopustila, jen má výhrady proti současnému směřování Evropské unie. „A to snad pořád ještě není trestné. Když čtu Halíkův text, tak se bojím, že kdyby se měl stát normou, tak to trestné bude,“ shrnuje Neff závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…