Píše se o tom, jak Turci kšeftují s Islámským státem. Ale Petra Procházková odkrývá, jak mu dodávají peníze Rusové

28.11.2015 9:37

Podnikatel, miliardář a prezident Mezinárodní šachové federace Kirsan Ilumžinov dostane zřejmě trest za financování terorismu. A to pro Ilumžinova může znamenat ztrátu až milionu dolarů.

Píše se o tom, jak Turci kšeftují s Islámským státem. Ale Petra Procházková odkrývá, jak mu dodávají peníze Rusové
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Ilumžinov byl tento týden obviněn Američany z podpory režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Byl tak zařazen na černý seznam osob, se kterými nechtějí nic mít. Z tohoto důvodu musel například podnikatel opustit křeslo prezidenta jednoho z největších chemických podniků v Rusku, korporace Toljattiazot.

Nejprve Ilumžinov celou věc bagatelizoval, jak píší dnešní Lidové noviny. Domníval se totiž, že neexistuje žádný oficiální dokument od ministerstva financí USA, který by obsahoval výhrady vůči němu.

Následně jej však humor přešel, a to když banka Ruská finanční aliance, jíž je Ilumžinov spolumajitelem, spadla pod americké sankce. A to právě z důvodu obav z financování terorismu.

Ilumžinovy obchody byly založeny na ropě od Islámského státu a jejím přeprodeji Sýrii. A takováto činnost je na Západě zakázána.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …