Píšeme kapitolu knihy české hanby. Za Havla ani za Klause by si toto Číňané nedovolili, soudí Ondřej Neff

22.10.2016 13:42

Publicista Ondřej Neff je podle všeho znechucen, a to jak počínáním Číny okolo návštěvy dalajlámy v Česku, tak kroky prezidenta Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a předsedy Senátu Milana Štěcha (všichni tři ČSSD). V těchto dnech prý píšeme jednu velkou kapitolu v knize české hanby.

Píšeme kapitolu knihy české hanby. Za Havla ani za Klause by si toto Číňané nedovolili, soudí Ondřej Neff
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Z poprasku, který vyvolala letošní návštěva tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Praze, by se mohlo zdát, že byl tento muž v naší zemi poprvé a od nejvyšších představitelů se mu nedostalo právě nejvřelejšího přijetí. Pro jistotu se s tibetským duchovním vůdcem nesetkali vůbec.

Jenže tento dojem by byl mylný. Dalajláma jezdí do České republiky opakovaně. Prvního českého prezidenta Václava Havla dokonce považoval za svého osobního přítele. První prezident tohoto státu se s dalajlámou setkal opakovaně a vláda kvůli tomu nevydávala prohlášení o nerozborném přátelství s Čínou. S dalajlámou se setkal i Mirek Topolánek v době, kdy byl premiérem země a Čína nevyhladila Česko z povrchu zemského. S dalajlámou se setkali i další ministři ještě před nástupem Miloše Zemana na Hrad a nic strašlivého se nedělo. Ani když byl prezidentem Václav Klaus si Čína nedovolila to, co si dovoluje dnes.

Celý text naleznete zde

„Číňané věděli, že si to za Havla a za Klause nemohou dovolit. Teď si to mohou dovolit, protože hlava českého státu je nepřátelská prozápadní orientaci a dělá všechno pro to, aby se obnovily vazby směrem na východ, především na Rusko a pak i na Čínu. Odmítnutí ceny T. G. Masaryka osvětimskému vězni, 88letému Jiřímu Bradymu, jako akt pomsty vůči jeho synovci ministru Hermanovi je jen další akt podlosti a servility Hradu, jmenovitě Miloše Zemana. To vše je vážnější, než by se zdálo při pohledu na tyto bizarní děje. Krajně podrážděná reakce špiček sociální demokracie na poznámku prestižního komentátora Petra Nováčka stran podezření, že Číňané budou platit předvolební kampaň, naznačuje vážnost situace. Potrefená husa nejvíc křičí, praví české přísloví,“ upozorňuje v textu uveřejněném na serveru Neviditelný pes Neff.

Úvahy komentátora Petra Nováčka z Českého rozhlasu, že Zeman a s ním i ČSSD stojí o čínské peníze, shledává Neff jako pravděpodobné, jestliže si uvědomíme, v jakých finančních sporech o Lidový dům se teď sociální demokraté nacházejí.

„Každopádně teď ruku v ruce s Hradem píší kapitolu do velmi tlusté knihy české hanby. Opět je za koho se stydět a, dokud nám nezacpou hubu, křičet,“ uzavírá spisovatel a publicista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…