Písemné žádosti o průkazy k volbě poslanců je třeba dodat dnes

18.10.2013 7:02

Nejpozději dnes mohou lidé ještě doručit na obecní úřad v místě bydliště písemnou žádost o voličský průkaz. Požádat o něj mohou v případě, pokud si za týden nebudou moci vybírat poslance ve své domovské obci. Pokud by to nestihli, budou mít ještě šanci do příští středy. O vydání průkazu budou ale muset požádat osobně přímo na úřadě.

Písemné žádosti o průkazy k volbě poslanců je třeba dodat dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Průkazy budou moci využít zejména ti, kdo o prodlouženém víkendu vyrazí na dovolenou či za příbuznými. Na poslední říjnový víkend totiž navazuje pondělní státní svátek a poté ještě dvoudenní podzimní prázdniny.

Ve velkých městech si do minulého čtvrtka, kdy obce začaly průkazy vydávat, zatím zažádaly desítky až stovky lidí. Vyšší zájem než obvykle byl například v Pardubicích, Olomouci nebo v Havířově. Nižší v porovnání s prezidentskými volbami byl naopak v Brně nebo v Břeclavi. Podle vyjádření úředníků ale nejvíc žadatelů přijde až těsně před volbami.

Písemná žádost v listinné podobě musí obsahovat úředně ověřený podpis voliče. Může být ale také zaslána v elektronické podobě, ovšem s uznávaným elektronickým podpisem, nebo prostřednictvím datové schránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…