Píší u Bakaly: Smutno, nevolno, perverze a nejnechutnější postup. Pocity ze Zemanovy návštěvy v Čapím hnízdě

29.04.2016 7:52

Komentátor Petr Fischer se v Hospodářských novinách věnoval návštěvě prezidenta Miloše Zemana na Farmě Čapí hnízdo ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Milenci moci v Čapím hnízdě,“ všímá si.

Píší u Bakaly: Smutno, nevolno, perverze a nejnechutnější postup. Pocity ze Zemanovy návštěvy v Čapím hnízdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

„Miloše Zemana a Andreje Babiše spojuje záliba v kumulaci a prohlubování moci. Mocenský kartel Babiš–Zeman snadno překreslí staré mapy české politiky,“ píše Fischer. 

Podle Fischera prezident Miloš Zeman svou přítomností v Babišově centru otevřeně podpořil vicepremiéra v nepříjemné kauze zřejmě podvodně získané dotace na Čapí hnízdo. „Oba k tomu ve shodě využili děti z center Klokánek, která Babiš i prezident výběrově podporují – Babiš od roku 1998; Miloš Zeman od loňského roku, kdy vláda kvůli účetním nesrovnalostem nedala Fondu ohrožených dětí dotaci 20 milionů,“ podotkl komentátor. 

Děti zneužité jako pozadí pro promítání politikova dobra, to je podle Fischera jeden z nejnechutnějších postupů, které moderní politika objevila a které používá vždy, když se politici rychle potřebují ujistit sami o sobě, když si na své dobro potřebují takříkajíc sáhnout a dát mediální dotek i ostatním. „Děti jakožto nástroj politického marketingu, to je nejen symptom zjevné politické perverze, ale je to i znamení, že tu někdo hodně, ale hodně chce. A že toto chtění, toto toužení může být velmi nebezpečné, když se neštítí pro sebepropagaci vlastního šíření dobra využít dětské tváře, nota bene děti, které neměly moc štěstí a jsou kvůli ochraně vylučované z rodiny. Už dlouho to nikdo v české politice takhle otevřeně a přímočaře neudělal, už dlouho nebylo z obrazů politiky, z tohoto morálního kýče, tak smutno a nevolno,“ rozhorlil se Fischer.  

Vzhledem ke vznikajícímu uskupení Babiš–Zeman se jeví podle Fischera jako důležité příští parlamentní volby. V nich se totiž Andrej Babiš chystá získat post premiéra. „Jakkoliv je dnes už jasné, že ke klidnému vládnutí bude potřebovat silného koaličního partnera, bude mít jeho premiérské působení jinou hodnotu ve chvíli, kdy povládne s prezidentem Zemanem po ruce. Kandidatura Miloše Zemana v dalším období se všeobecně očekává a jeho relevantní soupeř, přijatelný pro masu voličů, je v nedohlednu,“ dodal Fischer. 

Parlamentní i prezidentské volby tedy budou mít dle něj společnou otázku: Dokážeme se jako společnost jinou volbou vymanit z nebezpečného politického kartelu Babiš–Zeman? Anebo jsme naopak, právě jako ‚tato česká společnost‘, radostně naslouchající populistickému vábení politiků, předem odsouzeni k tomu, že tento kartel nejen zvolíme, ale budeme jej dokonce – podobně jako svého času Italové Berlusconiho – považovat za dobrou cestu do budoucna?“ otázal se Fischer. Podle něj, pokud s voliči nezatřese ani tak očividná mocensko-morální perverzita, jež se odehrála včera v Čapím hnízdě, vydrží už každou nechutnost moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…