Píšou, že jsem hlupák, rasista a diktátor, nadává Okamura a uvažuje: Nechám se zastřelit a zakopat

14.10.2013 10:43

Senátor a šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opakovaně vyzývá, aby lidé nevěřili médiím. Novináři prý chápou svobodu slova jako svobodu lhát. Masová média prý o stranách a kandidátech záměrně vytváří určitý dojem tak, aby ovlivnila výsledek voleb. Kdyby prý sám věřil tomu, co si o sobě přečte, musel by se "zastřelit a rychle zakopat", píše politik ve svém vyjádření.

Píšou, že jsem hlupák, rasista a diktátor, nadává Okamura a uvažuje: Nechám se zastřelit a zakopat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura reagoval i na dotazy z publika

"Demagog, rasista, extremista, hlupák, diktátor, fašista, nepřítel svobody slova, zkrachovalec, neúspěšný podnikatel, antidemokrat. Média, novináři mají prý být hlídací psi demokracie. Jenže kdepak - v České republice jsou mnozí z nich naopak usilovnými hrobníky demokracie," píše Okamura rozhořčeně.

Politik si stěžuje, že média neuvádějí celou informaci, a zmiňuje pro příklad časopis Reflex. Pro ten je prý zásadní jen napsat, že je hlupák, když mu zkrachovala jeho cestovka s plyšáky, která ovšem ani nebyla jeho projektem, jak senátor upozorňuje.

Celý článek Tomia Okamury ZDE

"Média vůbec neřeší, že jako jediná strana nemáme soukromé sponzory, žádné kmotry a že jsme si prostě na volby férově půjčili a hned jako jedni z prvních a z mála otevřeli transparentní účet. Nikoliv - média napsala přesný opak, že Úsvit je netransparentně financován. A proč? Protože to řekla česká Transparency International. A ta to řekla proč? Inu proto, že jsme je poslali s jejich dotazy do háje," hřímá senátor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Odsuzuje také projekt Rekonstrukce státu, který podle něj sofistikovaně vydírá strany a politiky ve stylu "když nebudete s námi, my budeme proti vám a vy budete za korupčníky". Zastává se také svého lídra kandidátky v Plzeňském kraji Víta Bárty, který dostal anticenu za to, že nehlasoval pro protikorupční zákony. Podle Okamury je to ale "lež jako věž".

Média jako přímé ohrožení demokracie

Rozhořčeně Okamura poukazuje také na to, že si Barbora Tachecí údajně vymyslela jeho výrok o tom, že chce vystěhovat Romy. "Od té doby už tedy nemusím říkat nic - novináři si moje výroky mohou volně cucat z prstu. To je neuvěřitelný svět," lká politik nad tím, že se zastání nedočkal ani u soudu.

"Chápu, když novinář něco splete - ale to, že média úmyslně překrucují fakta, mění smysl událostí, mění význam toho, co politici říkají a dělají, že vytváří falešné obrazy událostí, to je přímé ohrožení samé podstaty demokracie," pokračuje Okamura.

Pravda je důležitá

Média mají podle něj obrovskou moc, ale lidé si neuvědomují, jak důležité je znát pravdu. Kvalitní práci požaduje senátor především po veřejnoprávní České televizi a Českém rozhlase. Ať už se Úsvit do sněmovny dostane, nebo nikoli, bude prosazovat uzákonění vymahatelného etického kodexu a změny v dramaturgii a práci veřejnoprávních médií. Bez férových médií podle Okamury nemůže být férová demokracie.

"Když říkáme, že musíme změnit politický systém a zavést přímou demokracii, tak jedním dechem dodáváme, že taková změna má smysl jen tehdy, když systémově změníme i práci médií, která musí být stejně jako politici přímo odpovědná za škody, které způsobí," tvrdí ve svém prohlášení politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…