Pithart: Klaus nemá pravdu, federaci jsem hájil

19.08.2012 17:19

Petr Pithart, bývalý český premiér, nesouhlasí s nařčením prezidenta republiky Václava Klause, který jeho postoje z počátku devadesátých let označil jako jeden z důvodů, proč se chtěli Slováci osamostatnit.

Pithart: Klaus nemá pravdu, federaci jsem hájil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Podle Klause přispěla k rozpadu Československa i tehdejší vláda v čele s Petrem Pithartem. "Já jsem cítil jistý pokus o zdůrazňování českého zájmu i na straně Pithartovy vlády, s čímž jsem se musel utkávat jako federální ministr financí. Pro mě už probojovat rozpočet na rok 1992 bylo velmi obtížné, protože Česká republika, Pithartové, kteří dnes hrají takovou falešnou kartu, tak tehdy řekli: na Slovensko ani korunu. A já jsem věděl, že by to rozbouralo tu zemi," uvedl Klaus v rámci bilančního rozhovoru k dvacetiletému výročí rozpadu v České televizi.

Pithart však jeho výrok zcela odmítá. "Já v rozhovorech a článcích nikdy nepoužívám slovo lež, ale... V roce 92 jsem dostal Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost za úsílí o zachování společného státu. To je v naprostém rozporu s Klausovým tvrzením," řekl serveru Lidovky.cz a dodal, že právě on byl jedním z nejhlasitějších zastánců federace.

Klausovo chování bylo nepřijatelné

Svá trvzení opřel Pithart také o vzpomínku na hádku mezi ním, tehdejším slovenským předsedou vlády Jánem Čarnogurským a Klausem jako federálním ministrem financí, která se týkala způsobu sestavování rozpočtu. Klaus tehdy chtěl určovat, kolik finančních prostředků bude posílat federace jednotlivým republikám. "My jsme vycházeli z úplně jiného postoje. V té věci jsem byl se Slováky, byl jsem přesvědčen, že federaci je třeba znovu vybudovat zezdola a ne seshora," vzpomíná Pithart.

"Pamatuji si, jak si nás s Čarnogurským teatrálně nechal posadit do lavic, přinesl před nás tabuli a učitelsky, mentorsky nám vysvětloval, jak se dělá rozpočet. To bylo naprosto nepřijatelné," dodal. S Klausem naopak zastávají stejný názor ohledně ODA, která dle jejich názoru za rozdělení federace nejvíce lobbovala. "Na tomto postoji vyrostla, Jan Kalvoda na tom udělal kariéru," podotkl Pithart.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…