Pithart dostal medaili na Slovensku, to už víte. Ale on také mluvil, to musíte číst. A kolem se děly i jiné věci

02.01.2018 8:59

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, český politik Petr Pithart byl oceněn slovenskou hlavou státu Andrejem Kiskou. Získal Řád Bílého dvojkříže II. třídy. Udělení řádu vnímá Pithart jako paradox. Pithart byl totiž před 25 lety proti rozdělení Československa na dvě samostatné republiky. A právě v den výročí rozdělení jej Kiska vyznamenal.

Pithart dostal medaili na Slovensku, to už víte. Ale on také mluvil, to musíte číst. A kolem se děly i jiné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

V ocenění vnímá Pithart velkorysost současné slovenské politiky, jež mu imponuje. „A která mi u nás chybí. Je to paradox,“ uvedl Pithart pro server Sme.sk, jenž o ocenění informuje. Prezidenta Andreje Kisky si on osobně váží. Zároveň také zkonstatoval, že Slováci se v řadě věcí dostali před nás. 

Anketa

Kolik procent šance má Miloš Zeman, že bude podruhé zvolen prezidentem?

4%
2%
4%
hlasovalo: 13921 lidí

Původní text ZDE

„My jsme dnes vedle nich ustrašený národ, jenž se bojí světa kolem,“ dodal. Slovensko podle něj také překonalo v minulosti velkou politickou a morální krizi. Česko však tato krize podle Pitharta ještě čeká. 

Ocenění na Slovensku získala také zpěvačka Marta Kubišová. „Přestože to trvá 25 let, co jsme se oddělili od Slovenské republiky, tak musím říct, že jsem si to vůbec duševně nepřipustila. Pro mě se nezměnilo nic. A zdá se, že pro slovenské publikum vůči mně se také nezměnilo vůbec nic,“ sdělila Kubišová ČT24.

Oceněn byl i první předseda Veřejnosti proti násilí Fedor Gál, který od devadesátých let žije v Praze. 

K oceněním se na svém facebookovém profilu vyjádřil i prezidentský kandidát Michal Horáček. „Slovenský prezident vyznamenal Řádem bílého dvojkříže II. třídy dva české občany: Martu Kubišovou a Petra Pitharta. Vyznamenaným blahopřeji, panu prezidentu děkuji. A věřím, že od tohoto roku budou skutečné české osobnosti oceňovány i doma," sdělil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…