Pithart jasně: Zvolení Havla zařídil Čalfa, to nemá smysl zastírat

14.11.2014 19:40

Expremiér Petr Pithart (KDU-ČSL) v pátečním Interview ČT24 hovořil o čtvrt století svobody v Česku. Došlo i na jeho nedělní výrok, že Sametová revoluce nebyla žádnou revolucí, ale pokojným předáním moci. Došlo i na přímou volbu prezidenta a na spravedlnost, která se podle Pitharta nepovedla.

Pithart jasně: Zvolení Havla zařídil Čalfa, to nemá smysl zastírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Přímá volba dává prezidentovi silnější mandát, ale neodpovídají tomu pravomoci,“ podotkl v úvodu host. „Prezident napíná své pravomoci až přes míru, ale o to se prý pokoušeli všichni naši prezidenti. Problém je spíše v tom, že to tu nikomu nevadí. My jsme ústavně laxní,“ posteskl si Pithart.

Byl jsem naštvaný, že se někteří komunisté nevzepřeli

Vyjádřil se také k cestě premiéra Bohuslava Sobotky a spol. k cestě do USA. Prý tam jedou „žehlit“ odklon od prozápadní politiky. Pithartovi ale přijde zvláštní, že se s našimi politiky nesetká prezident Barack Obama.

A pak došlo na listopad 1989. Zvolení Havla prý zařídil přeběhlík Marián Čalfa. Tehdejší disidenti totiž neměli prostředky k tomu, aby komunistické poslance přesvědčili o volbě Havla. „To nemá smysl zastírat,“ zdůraznil bývalý český premiér. „Byl jsem na komunisty naštvaný, že deset nebo dvacet lidí nezvedlo ruku. Říkal jsem si, že Čalfa odvedl svou práci pořádně,“ pokračoval Pithart. Revoluce by přitom měla být něco, co je spojeno s rizikem a nejistotou, a v Československu to takto cítit nebylo, alespoň mezi předními aktéry disentu a komunistů. Na druhé straně připustil, že většině lidí toto asi tak jasné nebylo.

Faktem prý je, že již od roku 1918 se naděje národa upínají na Hrad a lidé od svého prezidenta očekávají téměř zázraky. A všichni tři naši prezidenti se snažili svou funkci využít na maximum. Poslední prezident označuje dokonce ústavní zvyklosti za idiotské, přitom podle Pitharta znamenají určité pojivo celého systému.

Jak to bylo s privatizací?

Pithart v čele české porevoluční vlády měl za to, že kuponová privatizace měla být jen okrajovou záležitostí pro ty podniky, které nešlo zachránit jinak. Nakonec se to ale vyvinulo jinak.

Nakonec se vyjadřoval i na adresu Andreje Babiše. „Ono je pohodlnější vládnout jako šéf než jako bytostný demokrat,“ podotkl Pithart na jeho adresu. Jistou lekci prý hnutí dostalo v komunálních volbách, kde nakonec často neuspělo s budováním koalice. ... Lidé si pletou Babiše s Baťou, ale Baťa byl budovatel,“ poznamenal Pithart.

Celý pořad uzavřel zásadní výtkou vůči porevolučnímu vývoji. „Nepovedla se spravedlnost. Zato svobody máme někdy až moc,“ řekl Pithart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…