Pithart v ČT promluvil o horní komoře: Senát je mediální nuda

17.10.2014 22:22

Druhé kolo senátních voleb je v plném proudu, ale voliči o něj již tradičně nejeví příliš vysoký zájem. Proč to tak je? A k čemu vlastně Senát potřebujeme? Na tyto otázky v pátečních Událostech, komentářích odpovídal první předseda horní parlamentní komory Petr Pithart (KDU-ČSL). Znovu vysvětlil, co to znamená, když se řekne, že je Senát pojistkou, ačkoli se zdá být nezajímavým.

Pithart v ČT promluvil o horní komoře: Senát je mediální nuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Pojistky máte v bytě, a když vypadnou, musíte je nahodit. To je každodenní práce, kterou Senát odvádí, když některé zákony nedoporučuje přijmout. Pak máte pojistky na chodbě, a k těm jsme za osmnáct let šli jen jednou, když šlo o volební zákon,“ prohlásil hned v úvodu Pithart. Hovořil také o pojistkách na domě, které jsou ty nejzávažnější. Ty je třeba použít v okamžiku, kdy jedna strana získá v dolní komoře ústavní většinu a rozhodla by se svou moc zneužít.

Právní norma bez sankce je ta nejhorší

V základu Senátu jsou ale podle jeho názoru zabudovány hned dva problémy, které jsou těžko odstranitelné. První z nich představuje skutečnost, že jsme se prvních pár let od vzniku ČR obešli bez Senátu. Ve skutečnosti jsme se bez něj neobešli, chyběl nám, ale lidé to vidí mnohdy jinak. Druhým problémem je to, že je Senát mediálně nezajímavý, neboť v něm sedí starší zkušení politici, kteří se poslouchají. „Senát je mediální nuda,“ poznamenal host.

V průběhu pořadu přišel i na třetí problém Senátu. Členové horní komory parlamentu dnes hodně sázejí na to, že se budou objevovat především ve svém obvodě, čímž si zajistí znovuzvolení, ale díky tomu jim pak zbývá méně času na samotnou legislativní práci v Senátu, což podle Pitharta rozhodně není dobře. Stejně tak není dobré, když kandidáti do Senátu slibují, jak přivedou do svého obvodu peníze. To ale rozhodně není základním smyslem horní komory.

Nakonec se vyjádřil i k povinné volební účasti, kterou opakovaně prosazuje prezident Miloš Zeman. Podle Pitharta to ale není dobrá cesta, protože takový zákon by postrádal jasnou sankci, čímž by byl v zásadě bezzubý. „Právní norma bez sankce je ta nejhorší, protože oslabuje právo jako takové,“ poznamenal Pithart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…