Pithart varuje před charismatickou osobností, která nastolí autoritářský režim

30.12.2012 21:15

Petr Pithart je symbolem politiky, která se v české společnosti po listopadu 1989 neprosadila – slušnost, tolerance a boj proti korupci. Po 23 letech v exekutivě a jako senátor se v letošním roce vrátil na Právnickou fakultu UK. V Senátu hlasoval proti přímé volbě prezidenta. Obává se osobnosti, která by v České republice zavedla autoritářský režim. Řekl to v rozhovoru pro server deník.cz.

Pithart varuje před charismatickou osobností, která nastolí autoritářský režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Prezident Václav Klaus v úterý přednese svůj poslední novoroční projev. Pithart jeho desetileté působení hodnotí tak, že se mu dařilo rozdělovat společnost. „Nic horšího udělat nemohl. Hlava státu má společnost scelovat, povzbuzovat, inspirovat... A ne se předvádět coby za každou cenu originální provokatér,“ míní Pithart.

Česká společnost musí padnout na ústa

Pithart se rozhodl v letošních senátních volbách nekandidovat. Podle svých slov nechtěl odejít „jako opotřebovaný stařec“. Proto se vrátil na univerzitu, aby byl s mladými lidmi, měl čas na psaní a čtení.

Letošní rok byl v politice hodně rozmanitý a divoký. Vláda prochází jednou krizí za druhou, kongres ODS byl přehlídkou politických obchodů a ministryní obrany se stala šéfka strany, kterou nikdo nezvolil. Podle Pitharta musí česká společnost „padnout na ústa“ velmi bolestivě, jinak se neprobudí. Nepřeje si velký malér, ale bez kolektivního otřesu prý nepřijde prozření.

Když bude mít charisma, sklouzneme do autoritářského režimu, aniž si toho všimneme

Pithart se obává přímé volby. Varuje před zvolením člověka, co by nectil ústavu nade vše. Připomíná, že prezident je prakticky neodvolatelný. „Když bude mít i charisma, hrozí, že sklouzneme do nějakého autoritářského režimu, aniž to zprvu stačíme zaznamenat,“ varuje v rozhovoru pro deník.cz.

Bývalý premiér a senátor by vždy dal přednost společnosti, která se mýlí například ve volbách, ale sama dokáže napravit svá pochybení. Nechtěl by geniální vůdce, kteří jsou si jisti svojí pravdou. „Chci tedy moudrého a zdrženlivého, neaktivistického prezidenta, někoho na způsob Joachima Gaucka, kterého si nedávno zvolili v Německu,“ přál by si Pithart.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…