Pithart venkovskou hospodu nezná, nikdy tam nechodil. Mluví o něčem, o čem nemá potuchy. Styl "pražské kavárny", zuří Veleba

18.11.2016 13:15

Senátor a předseda Strany práv občanů (SPO) Jan Veleba se na webu SPO vrátil k včerejšímu dni a k rozdělení na pražské elity a venkovské hospody.

Pithart venkovskou hospodu nezná, nikdy tam nechodil. Mluví o něčem, o čem nemá potuchy. Styl "pražské kavárny", zuří Veleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

„Máme za sebou 17. listopad, státní svátek, který slavíme způsobem, který je ojedinělý a nemá v okolním světě srovnání. Jednou se hází po prezidentovi republiky vajíčka, podruhé se dav dere na Hrad, potřetí, tedy letos, bylo v Praze téměř 30 akcí,“ shrnul úvodem Veleba. Jeho osobně nejvíce zaujal projev Petra Pitharta na Albertově před několika stovkami studentů. Sám však čekal, že po loňské anabázi jich přijde několik tisíc.

Velebu nejvíce zaujala Pithartova slova o tom, že v mnohých částech země se nežije lidem stejně. „Ale není tomu tak proto, že by se pomyslná pražská kavárna nadřazovala venkovské hospodě. Taky nevím nic o tom, že by se tady někdo sám označoval za elitu,“ cituje Pitharta Veleba.

  • Původní text ZDE

„Vypadá to efektně, ale má to jeden velký háček. Petr Pithart venkovskou hospodu nezná, nikdy tam nechodil a tudíž mluví o něčem, o čemž nemá ani potuchy. A přesně tento styl je vlastní ‚pražské kavárně‘, která sice sama sebe neoznačuje za elitu, ale jako elita se chová, mluví a poučuje. Věty Petr Pitharta na Albertově, byť diplomatické, jsou toho důkazem,“ zkritizoval jej však Veleba.

„A pokud se týká výsady české společnosti, bráno slovy Petra Pitharta, že v hospodách proti sobě sedí inženýr se zedníkem, tak se obávám, že jenom dobíhají společenské zvyklosti, které se zde zakořenily v dobách minulého režimu. Ty stále ještě platí v oněch venkovských hospodách, kam ovšem pan Pithart na rozdíl ode mne nechodí. V Praze je to ovšem už jinak, tam už to je hodně odděleno. V opačném případě bychom tu neměli ‚pražskou kavárnu‘,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…