Pithart vzkazuje: Lidovci už mají čisté ruce i srdce

08.06.2013 14:20

Zdar všem bratrům a sestrám do dalších voleb, popřáli na sjezdu KDU – ČSL v Olomouci i pozvaní hosté. Mezi nimi například Petr Mach ze slovenské KDH, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská nebo Petr Pithart.

Pithart vzkazuje: Lidovci už mají čisté ruce i srdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

Sice jen na monitoru, ale přece. Petr Pithart, který se od roku 1999 hlásí k lidovcům, si dal tu práci a svůj pozdrav pro sjezd nechal předtočit. Delegáti se tak podívali na jeho zdravici na monitoru. „Já jsem se do Olomouce těšil. Byl jsem si jist, že se celý sjezd tentokrát odehraje v jednacím sále. Co tím myslím? Zažil jsem řadu sjezdů, kde se to hlavní odehrávalo v kuloárech nebo u barů. Byly to sjezdy poznamenané rivalitou a byly to tristní zážitky. Nynější strana je po dlouhé době zdravá, je očištěná, má čisté ruce, objevila se mezi námi řada nových mladých lidí, často nezkušených, ale s čistým srdcem i rukama,“ uvedl ve svém pozdravu Petr Pithart. Sám se sjezdu nemohl účastnit, protože odjel právě 8. června do Budapešti přebírat Mezinárodní cenu svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě. Přesto ve své zdravici stihl poradit delegátům, koho mají volit. Vyslovil uznání Pavlu Bělobrádkovi nebo Michaele Šojdrové.

I nevěřící budou volit KDU - ČSL?

Ve svém vstupu se Pithart zamyslel i nad zvolením nového papeže. „Přišel nový svatý otec s jiným chováním a jiným stylem. Přichází doba, kdy i nevěřící lidé začnou křesťanským myšlenkám naslouchat, protože je bude představovat věrohodný člověk. Jednejte a rozhodujte tak, aby ze sjezdu vzešla strana sebevědomá a přátelská a taková, která vzbudí u veřejnosti důvěru,“ uvedl Pithart. „Hlavu vzhůru a s čistýma rukama a otevřeným srdcem do toho, do úspěchu v příštích volbách,“ vyzval lidovce. 

Horská si oblíbila svatou Anežku

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská se zúčastnila sjezdu osobně. V proslovu upozornila na to, že i lidovci kritizují ministra financí za jeho rozpočtovou politiku. „Myslím, že spolu s ostatními senátory si dovolíme i šťouchanec do ministra Kalouska,“ upozornila Horská. Zároveň se svěřila i se svými pocity ze své senátorské praxe. „K mé nesporné chloubě senátorské činnosti patří i přítomnost sochy svaté Anežky České v Senátu. Myslím, že její přítomnost posiluje nejen mě, ale i všechny politiky. Představte si, že přítomnost této sochy není přijímána až tak radostně, některým by vyhovovalo, kdyby šlo o sochu nějakého významného autora. Je to ale jen „obyčejná“ socha z kamenosochařské školy v Hořicích. Musím říct, že jsme se s Anežkou natolik „skamarádily,“ že jedna socha skončila i v mé kanceláři v Pardubicích,“ upozornila Horská, která je zároveň přesvědčená o tom, že lidovců bude v politice přibývat.

Podpora i ze Slovenska

Optimistická přání lidovců doplnil i člen předsednictva KDH na Slovensku Petr Mach.  „Liberální strany na Slovensku se nám vysmívaly, že jsme zpátečníci, a teď nemají místo v parlamentu. Ve slušných zemích patří lidovci do vlády,“ upozornil Mach. Sjezd KDU – ČSL, kterého se účastnilo téměř 300 delegátů, bude pokračovat až do nedělního večera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…