Pitomci. Něco hodně shnilého v EU. Tito politici podpoří, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z Unie a tito podpoří Czexit. Odpovědi vás možná budou šokovat

27.06.2016 15:54

V souvislosti s Brexitem zazněly v dalších zemích návrhy na referenda o vystoupení z EU. Měli by mít občané ČR také právo vyjádřit se v referendu? Čeští politici se vyjádřili.

Pitomci. Něco hodně shnilého v EU. Tito politici podpoří, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z Unie a tito podpoří Czexit. Odpovědi vás možná budou šokovat
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Po Brexitu se začaly ozývat hlasy v dalších zemích, že je třeba uspořádat referendum o vystoupení z EU. Hovořila o tom favoritka francouzských prezidentských voleb Marine Le Penové, místopředseda rakouského parlamentu Norbert Hofer či předák nizozemských Svobodných Geert Wilders. Návrh na schválení referenda o vystoupení z EU předloží tento týden ve Sněmovně i někteří čeští poslanci.

O referendu o vystoupení z EU se bude hlasovat ve Sněmovně

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda by dle nich měli mít občané ČR právo vyslovit svůj názor, zda chtějí zůstat v EU a zda podpoří referendum v této věci. A také jsme se dotázali, jaký je jejich názor na případný Czexit (tedy vystoupení ČR z EU) a zda ho podpoří.

Poměrně dost politiků si myslí, že občané mají právo se vyjádřit v referendu, ačkoli někteří z nich pro Czexit nejsou. Někteří říkají, že pokud se EU nebude reformovat – a v to moc nevěří – nakonec vystoupení ČR z EU podpoří.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz redakce nereagoval.

Neodpověděl ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Občané právo svůj názor říci mají; ani ve Velké Británii není referendum závazné. Czexit je ekonomický i politický nesmysl,“ odpověděl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Zákon o referendu vždy podpoříme a pokud jde o Czexit, podle rozhodnutí sobotního zasedání ÚV KSČM budeme k této věci konat konferenci, která posoudí postup komunistů v této věci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Rozhodnout o referendu chceme už zítra. Úsvit bude v úterý ve Sněmovně předřazovat ústavní zákon, který umožňuje vypsání referenda o setrvání ČR v EU. Koalice ČSSD, KDU a ANO blokuje již více než půl roku projednání referenda na plénu Sněmovny. Sobotkova koalice nemá odvahu odmítnout tento ústavní zákon navržený Úsvitem, a proto brání jeho demokratickému projednání na plénu Sněmovny. Přitom náš návrh ústavního zákona je nyní jedinou možností, jak referendum vypsat. Nechceme rozbít to, co je na EU dobré. Ale nemůžeme připustit, aby s námi Brusel jednal jako s kusem hadru. Referendum je cesta, jak Brusel donutit, aby s námi jednal s respektem,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„EU musí zahájit zásadní změnu fungování Unie jako celku postaveného na dobré, svobodné, přátelské spolupráci členských zemí směrem k zjednodušení vnitřního obchodu a pohybu lidí. Komise nesmí být panem učitelem kárajícím neposlušné děti. Pokud se tímto reformním směrem EU vydá, potom to bude dobře. Když se EU vydá směrem utužení a federalizace, pak je na zváženou referendum v ČR, zda lidé chtějí žít v takové federaci,“ míní místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Nepodporuji žádné referendum. Vidíte, co se stalo v Británii. Vy tady chcete ještě větší chaos? Britové přežijí, ale v delším horizontu půjdou do úpadku, pro nás by následoval sešup okamžitě,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Já osobně jsem ve Snemovně jménem našeho hnutí SPD již čtyřikrát navrhl referendum o vystoupení ČR z EU, ale Sobotkova a Babišova vláda nám návrh pokaždé zamítla. To je neuvěřitelná arogance moci. Za naše hnutí SPD jsme také již v lednu předložili do sněmovny petici občanu, kterou podepsalo offline a on-line více než 100 tisíc občanu – a vláda i ostatní opoziční strany tuto petici opět ve Sněmovně shodily pod stůl. Referendum budeme žádat opět zítra ve Sněmovně, tedy již popáté, v rámci žádosti na zařazení mimořádného bodu schůze Sněmovny.  Stávající unie je mrtvá a je to utopický projekt. My v SPD nabízíme konkrétní reálnou vizi pro ČR v rámci Evropy, a to spolupráci suverénních národních států. Pakliže není takové spolupráce EU schopna, což není, tak je ji potřeba opustit. Pamatujte, že dluhy platí vždy ten poslední,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura

„ČSSD vždy podporovala a podporuje zákon o obecném referendu. Nicméně pro referendum o vystoupení z EU musejí být relevantní a vážné důvody. A ty podle mého názoru nenastaly. Jako zodpovědný politik musím zvažovat klady a zápory případného vystoupení z EU. A právě na základě dostupných informací z ekonomických analýz by na vystoupení ČR prodělala, a zejména by na tom prodělali naši občané. Proto se divím řadě politiků, kteří tuto nerozumnou věc populisticky podporují. Přitom ještě dnes někteří z nich mají profit z výhod našeho členství v Unii,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

SPD v úterý popáté předkládá návrh na konání referenda o vystoupení ČR z EU

„SPD v úterý popáté předkládá v Poslanecké sněmovně návrh na konání referenda o vystoupení ČR z EU. A bude to velká věc! Zatímco prvně se nám ‚kolegové‘ poslanci smáli a pískali přímo v jednacím sále, teď máme sto tisíc podpisů občanů online i offline na podporu referenda, velkou podporu z demonstrací, setkání a debat po celé České republice a zářný příklad Brexitu před sebou. Rozhodnutí vyjádřené v britském referendu je důkazem obrovské demokratické tradice Velké Británie, je důkazem hrdosti, nezávislosti a svobodné vůle britských občanů. Hnutí Svoboda a přímá demokracie respektive Tomio Okamura již více než rok prosazuje v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vyhlášení referenda o vystoupení ČR z EU. Zatím tomu vládní i takzvané opoziční strany brání. Nehájí zájmy ani České republiky, ani českých občanů,“ informoval místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Nevím, opravdu nevím,“ reagoval na dotaz místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Ze všeho nejdřív to chce referendum, zda není nejvyšší čas odejít z NATO. Právě to našlo kategorickou i precizně vyargumentovanou podporu na sobotní demonstraci na Václavském náměstí. A to i od osobností jako Ján Čárnogurský, Zdeněk Troška či Lenka Procházková. Pokud jde o Brexit, Cameron přistoupil na referendum v naději, že znechucení eurokracií převálcuje mediální přesilovkou. Ta intrika dostala na zadek – a s ní i třeskutá demagogie, kdo a proč stojí na té či oné straně. Takže se rázem dozvídáme i z veřejnoprávní televize, že za Brexit hlasovala většina původních obyvatel země i Anglie mimo hlavní město – kdežto za setrvání v EU většina imigrantů a obyvatel Londýna, prosperujícího z kejklí finančních trhů, jejichž manka se ‚znárodňují‘ napříč Evropou,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála

„Co všechno uvede Brexit do pohybu, se teprve uvidí. České ‚eurohujery‘ už brzy zaskočí i země mající v Bruselu větší slovo. Panstvo, které tam hraje první housle, teď slibuje hory doly. Tím víc to chce vzít je za slovo a tlačit i k adekvátním krokům v praxi. To ovšem předpokládá specifikovat přesně a bez okolků, v čem všem se EU dostala do rozporu s naším národním zájmem – a v lecčem i s mezinárodním právem. Konfrontovat tím českou vládu – a trvat na tom, že se za nápravu postaví v Bruselu. Reforma EU tak, aby našim zájmům vyšla dostatečně naproti, dostane rukama těch, kdo ji dovedli do dnešního stavu, šanci jen zázrakem. Právě to se však musí ukázat v celé nahotě. Nikoli kdoví kdy, ale dřív, než bychom byli i v nové situaci zase pasivní hříčkou těch, komu Brusel říká pane. Tím informovanější a připravenější pak bude i široká veřejnost. Tím kvalifikovaněji se bude rozhodovat i ve chvíli, kdy bude právě referendum jedinou správnou variantou. Tím odolnější pak bude i vůči švindlu, s nímž na ni vyrazí politika i média v cizím zájmu,“ dodal Josef Skála.      

„Úsvit je jediná parlamentní strana, která referendum o vystoupení z EU ve Sněmovně předkládá. Výsledek referenda v Británii je jasnou reakcí na diktát Merkelové a Junckera, který už musel tvrdě narazit! Britové ukázali, že jsou stále suverénním státem a nenechají si nic rozkazovat! Na výsledky referenda musí reagovat i naše země. Tak jako si naši občané mohli svobodně rozhodnout, zda do Unie vstoupíme, musí také rozhodnout o našem setrvání. Naši vládu v čele s Bohuslavem Sobotkou zajímá víc názor bruselských úředníků, než to, co skutečně chtějí naši občané. Proto to musí být právě veřejnost, která rozhodne o našem setrvání. Britové dali svým rozhodnutím impuls ostatním členským státům a jejich odchod je obrovským krokem pro celou Evropu. My teď musíme vyhodnotit všechny klady a zápory našeho členství a zeptat se občanů, zda chtějí v Unii zůstat, či odejít. Náš návrh zákona o referendu o vystoupení z EU je ve Sněmovně připraven k projednání a budeme v naší snaze o projednání Sněmovnou nadále pokračovat! Snad i naše vláda se přestane bát názoru svých občanů!“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Czexit je nadějí na svobodnou, prosperující a bezpečnou Českou republiku

„Czexit je nadějí na svobodnou, prosperující a bezpečnou Českou republiku. EU se od posledního referenda proměnila k horšímu a občané by měli mít právo se k členství v EU vyjádřit,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Když tak sleduji reakce politiků, kteří jsou za rozklad EU zodpovědní – Merkelová, Tusk, Schulz, Hollande a další – tak docházím k závěru, že nejsou schopni jakékoliv sebereflexe a že zkrátka v nich není záruka, že jsou schopni jakékoliv změny. Jim zkrátka není pomoci, a proto se musí udělat takové kroky, které je buďto rozpohybují, nebo donutí odejít. Jediný účinný krok spatřuji v referendech v jednotlivých členských zemích, které bych koncipoval otázkou, zda občané chtějí v EU setrvat, nebo z ní vystoupit. Jedině tak přinutíme politiky, aby začali naslouchat svému lidu a přestali se řídit pod zástěrkou vznosných frází svou touhou po obrovských materiálních prebendách, které jsou hlavním pojivem současné Unie,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Všechny jiné metody pokládám za iluzorní. Jak chcete změnit myšlení desetitisíců skvěle placených evropských úředníků, kteří jsou ti rozhodující při přípravě zákonů a chrlení nesmyslných směrnic všeho druhu, o kterých Evropský parlament jenom hlasuje bez možnosti své zákonodárné iniciativy? Jak chcete změnit chování nikým nevolené Rady EU, odtržené od reality života a připomínající dekadentní královský dvůr Ludvíka XVI.? A konečně, jak chcete dostat z hlav západních politiků pocit jejich nadřazenosti nad ‚novými‘ zeměmi, viz berlínská schůzka ministrů zahraničí šesti vyvolených zemí – Německa, Francie, Itálie, Nizozemí, Belgie a maličkého Lucemburska? Nevěřím tomu, že by se to mohlo stát normální cestou, na kterou mimochodem není dost času. Úvaha na závěr. Kdyby přišel Brexit před rokem, tak by se hodně zachránilo, protože kancléřka Merkelová by nutně musela zastavit svou šílenou promigrační politiku. To například,“ dodal Veleba.

Británie nám ukázala cestu. Nezůstávejme v unijní diktatuře. Jsme v EU občany druhé kategorie

„Velká Británie podle mne ukázala cestu také České republice. Při své práci senátora totiž takřka denně narážím na to, jak se unijní chobotnice rozpíná v českém legislativním prostředí, jak nesmyslně svazuje naše zákonodárství, jak slabá je česká vláda v Bruselu při vyjednávání lepších podmínek pro Českou republiku, jak obrovská je byrokracie spojená s členstvím v Evropské unii a ve finále také na to, jak nelogicky je postavena celá ‚slavná‘ dotační politika EU. Jsem proto pro vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Jsem pro Czexit, protože jsem přesvědčený o tom, že dnešní podoba Evropské unie ztratila poslední zbytky zdravého selského rozumu,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

„Evropskou unii doslova snědli úředníci a jejich nařízení, která tito úředníci vymýšlí jen pro obhájení své vlastní existence. Kvůli členství v Evropské unii je Česká republika často nucena přijímat špatné zákony, které jsou postaveny proti jejím občanům a jejich oprávněným zájmům. Navíc se Brusel stal velmi špatným vzorem pro chování řady státních i krajských úřadů, kde stále noví a noví úředníci vymýšlí pouze nová a nová lejstra. Určitě jsme do EU nevstupovali proto, aby nám bruselští úředníci diktovali všechny detaily našich životů. Nevymanili jsme se přeci z komunistické diktatury jen proto, abychom vlezli do jiné, unijní diktatury,“ dodal senátor Valenta.

„V každé demokratické společnosti mají lidé přirozené a nezadatelné právo se k zásadním politickým otázkám vyjádřit přímo a nejlépe v celostátním referendu. Já s tím souhlasím. Bohužel EU se v průběhu času změnila. Místo spolupráce začala vytvářet problémy. Třeba úporná snaha odebrat občanům jejich legálně vlastněné zbraně. A to i proti vůli lidí a vlády naší země. Proto souhlasím s možností celostátního referenda o této otázce. Já sám bych volil odchod z EU. Protože naděje, které jsem do členství vkládal se nenaplnily. Navíc jsme v EU občany druhé kategorie. Jak ukázal i Brexit. V něm lidé Anglie nehlasovali proti přistěhovalcům z Afriky, ale proti přistěhovalcům z Polska, Česka, Rumunska a zemí východní Evropy,“ uvedl senátor ČSSD Miloš Malý.

„Zákon k referendu má Úsvit–NK už dlouho připravený a hned v úterý ho navrhneme k přednostnímu projednání. Když jsme si mohli rozhodnout v referendu o vstupu, musíme mít právo stejným způsobem rozhodnout i o vystoupení. Anebo setrvání. EU teď má poslední možnost přesvědčit zbylé členy, že má smysl v ní zůstat, a vrátit se k původnímu smyslu založení Unie. Pokud se ale její elity nedokáží chytit za nos a ustoupit od přebujelé byrokracie a nesmyslných nařízení, měli bychom být připravení případně následovat Británii. A to dříve, než napáchá nevratné škody – například  připravovanou směrnicí o omezení legálních zbraní,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Lidé mají právo rozhodovat o tak důležité věci, zda chtějí odejít z EU

„Právo na referendum by občané měli mít. Výsledek referenda v Británii a Brexit je ostudou EU, která se ukázala jako neschopná ve své současné podobě,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Chápu emoce, které Brexit vyvolal, protože skutečně vyjádřil názor části nespokojených obyvatel EU. Já Brexit vnímám jako dobrou šanci změnit směr Evropy. Jsem zastáncem setrvání v EU, ale  v EU s jinou kulturou jednání s jednotlivými členskými státy, s rovností hlasů při rozhodování, se silnou ekonomickou spoluprací, s realistickou migrační politikou oproštěnou od prázdných frází a proklamací a hlavně v EU, která nezapomíná na své vlastní občany a na jejich zájmy. Jestli si politické elity v Bruselu uvědomily,že je Brexit především jejich šancí pro vlastní sebereflexi a stopkou pro aroganci  moci, pak Brexit vidím jako výborný start k lepší EU. Referendem se občané vyjádřili pro vstup do EU, zdá se  být  přirozené, že nazraje-li čas, měli by mít stejně tak  možnost vyjádřit svůj hlas  za vystoupení,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Lidé mají právo rozhodovat o tak důležité věci, zda chtějí odejít z EU. Stejně jako měli právo hlasovat o vstupu. Podle mého soudu čas k odchodu nenastal. Je však čas o odchodu přemýšlet a být na rozpad EU připraven,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Žijeme-li v demokratické právní zemi, tak by takové právo na referendum o EU občané samozřejmě mít měli. Ačkoli je referendum součástí ústavy, zákon o obecném referendu stále nemáme, a proto ani nemáme možnost referendum vyvolat. Jsme tak odkázáni na vůli respektive nevůli až nechuť vlády dát občanům možnost ovlivňovat věci veřejné. Já osobně referendum podporuji vždy. Je to právo lidu,“ odpověděl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„K referendu o otázce, která má poměrně dalekosáhlé důsledky pro další generace a hlasy starších ovlivňuje životní perspektivy mladých, včetně těch, kdo ještě nedorostli volebnímu věku, bych se obecně stavěl obezřetně. Myslím, že by bylo lepší začít s referendy, která se týkají problémů, kde emoce mohou hovořit snadno a bez podobných následných peripetií, které teď vidíme u rozpadajícího se zbytku Britského impéria (a nezapomínejme ani na referendum, kterým Gorbačov v roce 1991 skončil impérium Ruské, které mělo shodou okolností zhruba stejně dlouhou historii jako impérium Britské), tedy třeba referendem o existenci poslanecké imunity, výši poslaneckých platů, možnosti prezidentské kanceláře platit zaměstnance bez bezpečnostní prověrky, zda nemají politici, kteří zkoušku z nějakého předmětu ve státní maturitě označí jako látku základní školy, veřejně skládat příslušnou část zkoušky a odstoupit, pokud ji nesloží aspoň na 95 procent, a tak dále,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Po podobných jednoduchých zkušenostech bych se zaměřil na referendum, které by perspektivu Česka mohlo ovlivňovat podobně destruktivně, jako se to podařilo panu Cameronovi s referendem o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Obecně ale nejsem příznivcem světla ve skladu benzinu, pokud to světlo pochází z otevřeného ohně, byť proti prioritě suverénního rozhodování lidu v demokratických poměrech samozřejmě nic nenamítám a souhlasím i s tím, že toto demokratické oprávnění zahrnuje i právo uříznout si pod sebou větev, na které sedíme (nebyli bychom ostatně v historii prvním takovým případem),“ dodal Zlatuška.

Hysterie známých bruselských gážistů Junckera, Schultze a spol.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam uvedl, že případné referendum o vystoupení z EU rozhodně podpoří, protože občané mají právo se vyjádřit stejně, jako to bylo u referenda při vstupu. „Případný Czexit je otázkou budoucnosti. Záleží na tom, zda vůbec bude existovat EU, případně jak se změní k lepšímu. Kdyby ke změně nedošlo, tak Czexit má můj hlas,“ dodal Adam.

„Referendum samozřejmě. Ostatně již několikrát jsem patřil k parlamentní menšině, která souhlasila se zařazením tohoto bodu na program. Marně. Brexit dokázal, že je něco hodně shnilého v EU. Což potvrzuje hysterie známých bruselských gážistů Junckera, Schultze a spol. Nedojde-li ke změně – a těmhle panákům sebereflexe bohužel nic neříká – není důvod zůstávat. Jinak já pro vstup do EU nehlasoval. Přiznávám. A nemám sebemenší důvod tento názor jakkoli měnit. Evropské hospodářské společenství, proč ne? Ale nějaký superstát, navíc ještě vedený sobci a pitomci, to není šálek mého čaje. Britům moc děkuji. Snad i mnohým Skotům, přestože mají pod kiltem holou řiť,“ sdělil poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Preferuji setrvat v EU. Bude-li ale arogance vedení EU pokračovat, nevylučuji změnu názoru,“ uvedl senátor ODS Pavel Eybert.

„Czexit bych aktuálně nepodpořil a v současné chvíli podle mě není na pořadu dne ani referendum. Plusy členství v EU stále převažují nad nevýhodami. To na druhou stranu neznamená, že bych byl spokojen se současným stavem věcí. EU se čím dál tím více začíná topit v byrokratických, nepotřebných nařízeních, doporučeních, sděleních a směrnicích, které jsou občanům EU ku prospěchu jen velmi málo, nebo vůbec. Se závažnými otázkami typu migrace si naopak poradit neumí a hledá zástupná řešení, viz unijní nařízení o střelných zbraních. Výsledek britského referenda by měl být pro lídry z Bruselu jasným varováním. Pokud se zásadně nezmění přístup bruselských politiků, Brexit by nemusel být posledním unijním odchodem,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Ne, žádné referendum. Czexit je nesmysl!!!“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

Občané by v každém případě měli mít právo vyslovit svůj názor na členství v EU

 „Občané mají mít právo vyjádřit se v referendu k zásadním otázkám. Členství v EU, ale také například v NATO k takovým otázkám určitě patří, proto bych referendum určitě podpořila. Jinak KSČM zákon o obecném referendu opakovaně předkládala,“ uvedla poslankyně KSČM Marta Semelová.

Podle poslance ANO Vlastimila Vozky se série nápadů na další referenda daly očekávat. „Nyní je na tahu samotná Unie, zda dokáže pružně reagovat a nabídnout občanům něco jiného než kvóty. Je to také velký úkol pro sdělovací prostředky být nestrannými komentátory. Jsem zásadně proti referendu o vystoupení,“ sdělil Vozka.

„Ano, podpořím referendum a jeho konání bych viděl současně s parlamentními volbami, aby se ušetřilo a nikdo si nemohl stěžovat na malý čas k přípravě argumentů. Zcela automaticky by ale mělo byt i referendum o NATO, které svou zločineckou politikou v arabském světe tuto krizi EU vyvolalo!“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

„Občané by v každém případě měli mít právo vyslovit svůj názor na členství v EU bez ohledu na Brexit a jeho výsledek. A to přece i z toho důvodu, že o našem vstupu a členství do EU jsme rozhodovali také v referendu. Z těchto důvodů bych tedy logicky takový návrh podpořil. Jsme v bodu, kdy by občané měli potvrdit svůj zájem zůstat členy EU, nebo říci názor opačný. Skutečnou vládu lidu (nebo vládu pro lidi) by měl názor občanů zajímat! Tato vláda však evidentně občany potřebuje jen při volbách, jinak ji názory občanů nezajímají, nebo se jich bojí. Czexit ? Pojďme se nejdříve bavit o podmínkách našeho dalšího setrvání – argumenty pro a proti se budou hodit v případném rozhodnutí o setrvání, či vystoupení. Nikdo, ani vláda nemá právo bránit občanům ČR, aby se k tomu vyjádřili,“ uvedl poslanec Karel Fiedler.

Zůstat, či nezůstat samo o sobě nic neřeší. Podstatné je, co bude dál

Podle senátora ODS Jaroslava Zemana by referenda v jednotlivých členských zemích o setrvání v EU měly být základním právem členů EU. „Pokud by ta potřeba v ČR vznikla, tak ji podpořím. Teď chci věřit, že po ztrátě Británie se úředníci v Bruselu proberou a přestanou nás šikanovat nesmyslnými nařízeními,“ dodal Zeman.

„Občané této země jsou nezpochybnitelným suverénem, a proto mají zcela jistě mít možnost se k setrvání, či vystoupení z EU prostřednictvím referenda vyjádřit. Každý, kdo tento fakt zpochybňuje, by se měl zamyslet nad kvalitou svého demokratického potenciálu. V první vlně eroze EU bych vystoupení  ČR ze strategického hlediska nedoporučoval, ovšem do budoucnosti bych se zcela jistě přiklonil k jiné formě a stylu evropské spolupráce, než je ta aktuální,“ sdělil poslanec KSČ Jiří Valenta.

„Zůstat, či nezůstat samo o sobě nic neřeší. Podstatné je, co bude dál. Okolní země se neodstěhují, dál se budeme navzájem potřebovat a odchodem ze západních struktur se logicky staneme závislejšími na východě. Myslet si, že to snad bude lepší, je známkou ztráty paměti!“ domnívá se poslanec ODS Petr Bendl.

„Občané by samozřejmě měli mít možnost se vyjádřit v referendu. Toto právo podporuji. Ale tím neříkám, že bych hlasoval pro vystoupení z Unie automaticky. Pokud by se vedení EU zasadilo o potřebné změny, bylo by výhodnější zachovat a rozšířit společenství států, třeba i o Rusko,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

„Jsem zásadně proti,“ reagoval na dotaz poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Vypsání referenda ohledně odchodu jednotlivých států z EU je výslovně v kompetenci svrchovaných vlád. V současné době zastávám názor pana prezidenta Zemana. To, jestli ČR bude zvažovat setrvání, nebo odchod je věcí dlouhé odborné diskuse a poté se rozhodnu, jak budu hlasovat,“ uvedl senátor Jozef Regec.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Sobotka podle svých slov referendum o vystoupení nepřipustí, Zeman ho podporuje

Premiér Bohuslav Sobotka v únoru řekl, že pokud Britové odejdou z EU, stane se odchod z EU tématem v dalších zemích včetně ČR. Pokud by ČR vystoupila z EU, znamenalo by to podle Sobotky návrat do sféry Ruska. Jak informoval server iDnes.cz, Sobotka podle svých slov referendum o vystoupení nepřipustí. Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že je proti vystoupení z EU, občané by podle něj ale měli mít právo se v referendu o tom svobodně vyjádřit a nikdo by jim to neměl zakazovat.

Tři pětiny obyvatel České republiky jsou nespokojené se členstvím v Evropské unii. V případě, že by se konalo referendum o vstupu do Unie, 62 procent obyvatel České republiky by hlasovalo proti. Podle zářijového průzkumu STEM z loňského roku je se členstvím v EU spokojeno 39 procent obyvatel, tři pětiny jsou nespokojené. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…