Pitomost, křičel Kalousek na ministra. Babišovec pak dělal přednost z předsedova trapasu

10.10.2013 19:43

Sociální demokraté chtějí vrátit naší ekonomice úsměv. V předvolebním speciálu Radiožurnálu to posluchačům prozradil stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Milan Urban. Zajímavých výroků ale padlo mnohem víc.

Pitomost, křičel Kalousek na ministra. Babišovec pak dělal přednost z předsedova trapasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Česká republika se v některých ohledech chová jako rozvojová země. Vyvážíme dříví a dovážíme pak hotové výrobky,“ konstatoval lídr lidovců Pavel Bělobrádek. To babišovec Ivan Pilný si zase myslí, že bychom konečně měli vstoupit do Afriky. Pronikání na černý kontinent podle něho naše republika doposud zanedbávala.

Proti tomu se ale ohradil bývalý ministr průmyslu a obchodu a úřadující předseda ODS Martin Kuba. „Já jsem se svou proexportní politikou snažil vozit naše podnikatele do zemí, které se teprve rozvíjejí. A podařilo se nám snížit závislost na Evropě,“ zdůraznil.

Koníček ví, o čem život je

Došlo i na minimální mzdu. Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček, který kandiduje za SPOZ, prohlásil, že by minimální mzda měla dosáhnout až 50 procent mzdy průměrné. Proti tomu se ozval Miroslav Kalousek z TOP 09. „Zvýšení minimální mzdy vede k vytlačování těch sociálně nejslabších z pracovního trhu,“ upozornil.

Navíc to ohrozí i mnoho podnikatelů. Ministr Koníček mu odpověděl, že pro 99 procent podnikatelů zvýšení minimální mzdy žádné riziko nepředstavuje. „Pitomost!,“ vykřikl Kalousek a zeptal se ho, za jakými podnikateli to jezdí. „Já jezdím mezi normální lidi, mezi dělníky i podnikatele, kteří je zaměstnávají. A vím, o čem život je,“ ohradil se Koníček.

Třináctipokojový domeček a dvě jachty

A zapojil se i babišovec Pilný. „Zvyšování minimální mzdy je absurdní a plno lidí přijde na buben. Náš předseda Babiš vůbec neví, co to minimální mzda je. Je úspěšný a vyplácí vysoké mzdy,“ chlubil se. Průběh debaty si pochvaloval komunista Jiří Dolejš. „Musím pochválit pány, že se hádají o prvky našeho programu. Sociální demokraté si dokonce vzali i náš nápad na státní banku,“ připomněl Urbanovi.

Představil také komunistický plán zdanění. KSČM by chtěla zavést třípásmové progresivní zdanění. „Když má někdo třináctipokojový domeček nebo dvě jachty, tak bychom ho měli pořádně zdanit. Ve vzoru české pravice, Spojených státech, je to úplně normální,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…