Pláč nad koncem Tomáše Prouzy: Obrovská ztráta pro Česko i pro Brusel

04.03.2017 21:02

Rezignaci státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) považují někteří za ztrátu pro českou diplomacii v Bruselu. Plyne to z reakcí na oznámení o odchodu Prouzy z funkce, které se objevily na sociální síti twitter. Práci českého „pana Evropy“ ocenil například šéf kabinetu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ozývají se i kritici, podle nichž Prouza hájil hlavně zájmy Bruselu.

Pláč nad koncem Tomáše Prouzy: Obrovská ztráta pro Česko i pro Brusel
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Je to obrovská ztráta pro evropský projekt,“ tweetoval šéf Junckerova kabinetu Martin Selmayr. Rezignaci Prouzy komentovala také britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová, s níž byl tajemník v kontaktu i díky tomu, že na Úřadu vlády vedl pracovní skupinu pro brexit. „Skvěle jste sloužil své zemi a jste drahým přítelem,“ uvedla velvyslankyně. Stejně jako řada dalších ocenila „skvělou spolupráci“ s Prouzou. Pochvalně se o něm vyjádřila také česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) nebo čeští i zahraniční novináři. Ti hodnotili pozitivně zejména ochotu Prouzy vysvětlovat unijní politiku.

Kriticky se na adresu Prouzy vyjádřil europoslanec za ODS Jan Zahradil. „Osobně vám přeji vše dobré, české EU politice pak bez vás více realismu, méně vlivu Bruselu/Berlína,“ uvedl v tweetu.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je také zásluhou Prouzy, že současná vláda má proevropský kurz a promlouvá do směřování EU. Jeho nástupce bude vybrán ve výběrovém řízení. Než se tak stane, bude řízením sekce pro evropské záležitostí pověřen Jan Král, dosavadní ředitel odboru koordinace evropských politik.

Prouza svou rezignaci v pátek večer zdůvodnil přijetím nabídky ze soukromého sektoru. Podle Lidových novin bude působit ve firmě s čínským kapitálem. V médiích se však objevují nepotvrzené informace o tom, že tajemník skončil, protože nedostal potřebnou bezpečnostní prověrku. Někteří se domnívají, že příčinou odchodu Prouzy je to, že se nestal ministrem průmyslu a obchodu. Resort měl teoreticky převzít po odvolání Jana Mládka (ČSSD), napovídalo tomu třeba to, že poslední rok spravoval agendu digitálního trhu, která Mládkovi zlomila vaz.

Prouza je tajemníkem pro evropské záležitosti od roku 2014. Unijní problematice se ostravský rodák věnoval i v dřívějších funkcích, například jako náměstek ministra financí Bohuslava Sobotky v letech 2004 až 2007 nebo jako národní koordinátor pro zavedení eura v ČR. V roce 2015 vstoupil Prouza do sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…