Plaga: Všechny děti se do konce školního roku do lavic nevrátí

03.04.2021 11:56

Návrat žáků a studentů do škol by měl podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) probíhat postupně, sdělil v sobotním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Termín návratu do škol od 12. dubna však zatím není definitivní. Ministr neočekává, že by se všichni žáci a studenti k běžné výuce vrátili do konce školního roku.

Plaga: Všechny děti se do konce školního roku do lavic nevrátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Termín otevření škol od 12.­ dubna podle ministra zatím není definitivní. Tento termín je zatím projednán a podporován hlavní hygieničkou ČR a epidemiologickou skupinou ministerstva zdravotnictví a zároveň je plně podporován skupinou MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) pod vedením epidemiologa Petra Smejkala.

Technicky tento návrh v úterý hned po Velikonocích projedná vláda a finální rozhodnutí o případných dotčených okresech, kde to ještě nebude moci nastat, padne na základě „čísel“, která ministerstvo zdravotnictví bude mít ve středu.

Termín návratu od 12. dubna se nebude týkat všech dotčených. Návrat k normální výuce tak bude postupný.

První fáze od 12. dubna by měla platit pro 1. stupeň základních škol a pro praktickou výuku.

O týden později bude možné spustit praktickou výuku na středních školách a poslední ročníky vysokých škol pustit do laboratoří. „To by mělo být v pondělí 19. dubna a budeme o tom rozhodovat v pondělí 12. dubna,“ doplnil Plaga.

A že v další fázi by do rotací měl přijít 2. stupeň základních škol, ale „záležet bude na číslech“. 

Teoretická výuka s osobní přítomností studentů ve středních školách se v prvních fázích nepředpokládá. „Střední školy nejvíc pálí praktická výuka. U ní je výpadek velký a nelze ji nahradit výukou distanční,“ řekl Plaga k podmínkám pro výuku na středních školách. 

Epidemiologové říkají jednu zásadní věc: Vzhledem k významu vzdělávání je potřeba vrátit žáky do škol, ale neznamená to signál k rozvolňování. Důležitá má být epidemiologická situace v daném okrese.

„Do konce školního roku se všichni žáci do škol nevrátí,“ dodal ministr školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…