Plamenný Herman na sjezdu lidovců: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí

23.05.2015 14:21

Snad nejemotivnější proslov na sjezdu pronesl ministr kultury Daniel Herman(KDU – ČSL). „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ hřímal na Herman, který ujistil, že pozici lidovců ve vládě vidí jako velkou šanci.

Plamenný Herman na sjezdu lidovců: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman na volebním sjezdu KDU-ČSL

Ministr nejdřív ve svém vystoupení zavzpomínal na mládí a poslech bavorského rozhlasu: „Tehdy jsem si říkal: Přál bych si dožít se doby, kdy se i u nás bude moct takto mluvit.“ Já jsem se toho dožil a je to obrovský dar. Přátelé, my jsme dostali prostor svobody, to je jedinečný dar. Na druhou stranu svoboda je jen prostorem a ten žádá, aby byl vyplněný obsahem pozitivním a konstruktivním. To je naše společná mise pro zemi v srdci Evropy,“ uvedl Herman s tím, že je přesvědčen, že tuto misi jsme schopni splnit.

Památky, to je magnet, za kterým přijíždějí lidé

Herman zmínil také svůj vlastní vklad, který může přinést. „Kultura není něco jako zeměpis nebo matematika. Kultura je to, jak spolu sedíme, komunikujeme, jakým způsobem cestujeme. Je to atmosféra, ve které žijeme. Je obrovská šance, že právě tento resort ve vládě máme. Jsou tam různé segmenty, obrovské množství kulturních památek. Snažíme se o to, aby byly co nejlepší. Památky jsou naším mořem, to je magnet, za kterým přijíždějí lidé z celého světa,“ uvedl s tím, že je důležité i to, aby památky ožily. Zmínil i snahu, aby zůstal zachován veřejnoprávní charakter médií.

Ani kultura nemůže žít jen z vůně květin

„Ani kultura nemůže žít jen z vůně květin. Jsem rád, že se mi podařilo dosáhnout historicky nejvyšší hladiny státního rozpočtu na kulturu. Jsme na 11,2 miliardách,“ uvedl Herman a zároveň zmínil, že do konce roku by mělo jít na kulturu ještě více peněz. Poděkoval také vedení KDU–ČSL: „Dokázat stranu vrátit do nejvyšších pater politiky, dokázat profesionálně ukormidlovat takový pytel blech jako je Poslanecká sněmovna, dokázat vyjednat souhru, souhlas na postupu, jak to musí dělat předseda poslaneckého klubu Jiří Mihola. To není samozřejmé. A jde to. Je to velká šance, kterou jsme dostali, a nesmíme si ji nechat uplynout mezi prsty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …