Plán EU: Dostat z dětí rasismus už ve škole. Určit hlavní město inkluze a rozmanitosti

21.09.2020 10:10

Evropská komise, zřejmě posilněná výroky Ursuly von der Leyenové, se rozhodla zatočit s rasismem. „Říkat, že nejsme rasisté, už nestačí. Co s tím děláme? Musíme být aktivně antirasističtí,“ tvrdí maltská komisařka pro rovnost, Helena Dalliová. Na změny by se měli připravit policisté a učitelé. A nově se má vybírat „Evropské hlavní město inkluze a rozmanitosti“.

Plán EU: Dostat z dětí rasismus už ve škole. Určit hlavní město inkluze a rozmanitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolek Pulse of Europe při pouliční prezentaci zveřejnil odpovědi politických stran kandidujících do Evropského parlamentu na 12 otázek týkajících se budoucnosti EU

Komise se dle serveru euractiv.com chystá přehodnotit svou legislativu a předložit novou, zvláště pokud jde o policejní složky. A také by se mohla rozšiřovat definice zločinu z nenávisti, a to na evropském měřítku. Pokud by vše šlo dle plánu, mohla by nová legislativa být předložena už příští rok.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
EU se dle Euractivu chystá zaměřit na rasismus v policejních složkách. Například že policisté používají tzv. profiling, tedy že členy jistých menšin podezřívají a kontrolují více než ostatní. Což dle komisařky z Malty je problém, se kterým by se mělo něco dělat. A EU dle dokumentu, který zveřejnila, chce také posílit roli orgánů zabývajících se rovností (v Česku Veřejný ochránce práv), ale též státních organizací, jež se zabývají pomocí obětem diskriminace. Dále Evropská komise prohlásila, že chce popohnat antidiskriminační direktivu, která byla navržena už v roce 2008, ale názor na ni nebyl nikdy mezi státy jednotný.

K tomuto účelu prý komise zřídí místo „protirasistického koordinátora“. Dle eurokomisařky Jourové zatím není známo, kdo jím bude, ale musí to být prý někdo s velkou autoritou, protože jeho práce bude zasahovat do mnoha oblastí. A bude údajně podporovat programy, které potírají rasismus a diskriminaci. Podle průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva z roku 2017 se 45 % obyvatel pocházejících ze Severní Afriky setkalo s diskriminací a také 4 z 10 Romů ji prý zažily.

Dále EU plánuje zorganizovat „protirasistický sumit“ někdy okolo Mezinárodního dne ukončení rasové diskriminace (21. 3. 2021) a ročně určovat „Evropské hlavní město inkluze a rozmanitosti“. I na děti se dostane, dle eurokomisařky Dalliové se nikdo jako rasista nenarodí a je nutné „zvrátit, co jsme v dětech v našich společnostech vypěstovali“. Čili začít už od učiva.

Komise prý hodlá jít příkladem. Podle Evropské sítě proti rasismu tvoří rasové menšiny alespoň 10 % populace, ale jen 5 % eurooposlanců je „etnicky rozmanitých“, jinými slovy nebílých. A toto číslo šlo s brexitem ještě dolů. Bílá je také celá Evropská komise. Neziskové organizace už plány Komise uvítaly, ale prý by mohly být ještě ambicioznější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…