Plány vlády na příští rok: prokazování původu majetku i elektronické evidence tržeb

15.12.2014 17:43

Vláda chce příští rok mimo jiné prosadit zákon o prokazování původu majetku, elektronické evidenci tržeb či zrušit druhý důchodový pilíř. Plán legislativních prací dnes schválil kabinet, novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Legislativní plán podle ministerského předsedy počítá příští rok s předložením 19 věcných záměrů, 25 návrhů zákonů a 78 novel. „Rezorty tímto už mají jasný signál, co se od nich očekává," uvedl Sobotka.

Plány vlády na příští rok: prokazování původu majetku i elektronické evidence tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Například v lednu by měl být dokončen zákon o prokazování původu majetku, který Ministerstvo financí v listopadu odeslalo do připomínkového řízení. Podle návrhu by finanční správa měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než deset milionů korun, Finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní.

Během roku bude podle Sobotky předložen i zákon, který zavede elektronickou evidenci tržeb. Měl by být účinný od ledna 2016. Ministerstvo práce zase dopracuje věcný záměr zákona o sociálním bydlení. Počítá se i s novelou zákona o veřejných zakázkách či stavebního zákona, který by měl sjednotit povolovací řízení. Ministerstvo financí rovněž dokončí legislativu potřebnou k ukončení druhého penzijního pilíře.

Sobotka připomněl, že kabinet svůj legislativní plán plní a letos prosadil mimo jiné valorizaci penzí, zrušení zdravotnických poplatků či nižší DPH na léky a knihy.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …