Plat poslance musí odrážet společenské postavení, zaznělo na ČT. Zákonodárci tam přišli vysvětlovat zvýšení platů

20.11.2014 22:29

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a poslanec místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize rozebírali otázku navýšení vlastních platů o celých 14 procent. V pořadu zaznělo, že by plat poslance měl odpovídat jejich práci i jejich společenskému postavení.

Plat poslance musí odrážet společenské postavení, zaznělo na ČT. Zákonodárci tam přišli vysvětlovat zvýšení platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

„Plat by měl vystihovat práci, kterou člověk odvádí a zároveň by měl odrážet určité postavení," podotkl k také k tématu hned v úvodu Votava. Stanjura před kamerami prohlásil, že soudcům se platy zvednou více.

Kdybychom se více starali o lidi

Dolejš připomněl, že politici hledali dohodu přijatelnou napříč politickým spektrem. „Hlavní odpovědnost v tomto měla vláda, ale vláda nebyla dostatečně rychlá, tak se to řešilo politickou dohodou," řekl Dolejš. A pokud by poslanci více mysleli i na další spoluobčany a zvyšovali jim platy, pak by možná tato otázka nevyvolávala takové napětí ve společnosti. Do toho vstoupil Votava, který vyrukoval s argumentem, že se platy v nepodnikatelské sféře zvednou o pět procent. Poslanci tedy pracují ve prospěch občanů.

"A co poslanecké náhrady?," ptal se dál ve studiu moderátor. Stanjura se v této souvislosti bránil, že se o náhradách poslanců hodně mluví, přičítají se k jejich platu, ale není to dobře. Proč? Protože starosta či manažer si platí asistenty stejně jako poslanec, ale u prvně jmenovaných částky k tomu určené nikdo nezapočítává do platu starostů či manažerů.

Politici se následně shodli na tom, že by nebylo od věci, kdyby se našel mechanismus, kterým by politici byli tlačeni k tomu, aby skutečně seděli ve sněmovně. Nedávno jich totiž bylo na půdě dolní komory parlamentu tak málo, že musela být schůze ukončena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…