Platforma evropské paměti pozastavila členství ÚSTR kvůli funkcionářům KSČ

15.01.2014 16:10

Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila členství Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), protože údajně nedokázal rozptýlit podezření na porušení etických kodexů platformy a infiltrovali se do něj komunističtí spolupracovníci. O rozhodnutí platforma informovala na svých stránkách.

Platforma evropské paměti pozastavila členství ÚSTR kvůli funkcionářům KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Platforma loni mimo jiné kritizovala jmenování Pavly Foglové do funkce přechodné ředitelky ÚSTR. Ústav je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011, kdy zástupci evropských historických ústavů za účasti premiérů ČR, Polska, Maďarska podepsali smlouvu o jejím vzniku.

O ústav se od jeho počátku přou politici

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, provázejí pře politiků i pnutí uvnitř instituce. Loni nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Ten ale tvrdil, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Na jeho stranu se přidala například ODS, která obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté tato tvrzení odmítali.

ÚSTR existuje na základě zákona, jeho cílem je nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu. Od počátku se o jeho činnost přou politici. Pod ÚSTR spadá také Archiv bezpečnostních složek s dokumenty z dob komunismu.

Bývalí totalitní funkcionáři u nás nepracují, brání se ÚSTR

Podle mluvčího ÚSTR Pavla Ryjáčka je nemožné, aby v ústavu pracovali někdejší funkcionáři z dob totality. "Dopis se navíc dostal dříve do médií než k nám, jak je poslední dobou obvyklé," podotkl pro server iDnes.cz Ryjáček.

Poukázal také na zajímavý fakt, že ve vyjádření platformy pro média je informace, že ústav infiltrovali členové KSČ. "Takovouhle formulaci se nám ale platforma poslat neodvážila, to by totiž bylo v kategorii hrubé urážky," dodal Ryjáček pro iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…