Platforma poslanců chce odstoupení od smlouvy EU s Tureckem

04.08.2016 13:27

Platforma na obranu evropské kultury, kterou tvoří poslanci a senátoři z různých klubů, chce co nejdřív zařadit na jednání Sněmovny bod na téma Migrace a odstoupení od smlouvy Evropské unie s Tureckem, uzavřené 18. března tohoto roku. V dnešní tiskové zprávě to uvedl zakladatel platformy poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Platforma poslanců chce odstoupení od smlouvy EU s Tureckem
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Dohoda obsahuje mimo jiné bezvízový styk s Tureckem a počítá především s navracením nelegálních uprchlíků z Řecka do Turecka a zároveň s přijímáním syrských uprchlíků z Turecka v zemích Evropské unie.

Víme, že Poslanecká sněmovna už několikrát takové usnesení přijala a členové vlády ho nerespektovali,“ uvedl Soukup. „Odmítáme kvóty, odmítáme zrušení vízové povinnosti pro Turecko a další dohody, které nám vnucuje EU, a chceme, aby se podle vůle Sněmovny řídil i premiér,“ napsal v tiskové zprávě. Zavedení bezvízového styku s Tureckem, které z dohody vyplývá, odmítla Sněmovna už letos v březnu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že toto usnesení dohodu Unie s Tureckem neovlivní.

Také předseda vládního hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ve středu uvedl, že chce, aby Sněmovna na mimořádné schůzi jednala o přijímání migrantů do Česka. Soukup dnes na dotaz ČTK řekl, že poslanci zatím podpisy pod žádost o mimořádnou schůzi nesbírají. Babiš, se kterým o tom dnes hovořil, se podle něj také nedomnívá, že by se k migraci měla konat mimořádná schůze. Soukup se obává, že v době parlamentních prázdnin by se nesešlo dost poslanců a nebyli by usnášeníschopní.

Poslanci se podle Soukupa na jednání platformy shodli i na tom, že by český Parlament měl uznat arménskou genocidu, podobně, jako to již udělalo například Německo. Také prezident Miloš Zeman doporučil v červnu předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), aby Sněmovna projednala usnesení o odsouzení arménské genocidy. Zeman více než sto let starý masakr Arménů Osmanskou říší označil za genocidu při nedávné návštěvě Arménie. Řekl tehdy také, že by česká Sněmovna měla k událostem přijmout usnesení. Hamáček však zastává názor, že se k historickým událostem mají vyjadřovat historici, a ne politici.

Platforma chce také do konce roku uspořádat dvě konference, a to na téma Možnosti integrace migrantů a Obrana a bezpečnost v období migrační krize. Podle Soukupa má nová platforma asi 35 sympatizantů. Jak řekl, nejde o žádnou frakci, ale o názorovou platformu, kde se hlavně diskutuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…