Platit ČT, i když nemám doma "bednu"? Vyjádřil se ministr Daniel Herman

25.08.2015 15:05

Proč by měl nekoncesionář, který má k vyváženosti vysílání České televize výhrady a o její služby nemá zájem, platit za tuto službu, aniž by ji využíval? Na to se zeptal čtenář serveru ParlamentníListy.cz ministra kultury Daniela Hermana(KDU-ČSL) na jeho profilu na tomto serveru. Sám ministr mu pak odpověděl, že financování médií veřejné služby prostřednictvím tzv. koncesionářského poplatku je nejběžnější způsob jejich financování.

Platit ČT, i když nemám doma "bednu"? Vyjádřil se ministr Daniel Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Herman upozornil, že média veřejné služby jsou neoddělitelnou součástí moderní společnosti. „Plní tím pro ni společenskou, kulturní i demokratickou roli a stát za tím účelem vymezuje její naplňování i způsob jejího financování,“ prohlásil s tím, že podrobná pravidla jsou uvedena v prováděcím dokumentu Evropské komise a měly by se jimi řídit všech členské státy EU.

Celé znění otázky i odpovědi najdete ZDE

Ministr čtenáře ujistil, že Ministerstvo kultury neuvažovalo o zavedení speciálního poplatku za internetové vysílání České televize, protože veřejná služba ČT je brána jako celek.

Uvedl také, že změna definice koncesionářského poplatku v tom smyslu, aby se neplatil za vlastnictví televizního přijímače, ale aby ji platila každá domácnost za možnost využívání služeb ČT, prozatím nebyla diskutována. „Každopádně záměrem Ministerstva kultury bude, aby se nezpochybňovala role médií veřejné služby ve společnosti s tím ale, že budou zavedena pravidla na kvalitní a odpovědné naplňování jejich služby,“ dodal Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…