Platíte méně, než dostáváte, děláte načerno, neplatíte daně, a když je vám zle, jdete za státem. Marksová postavila do latě živnostníka, ten hovořil o sebevraždě

24.03.2016 22:57

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) nechala živnostníkům rozeslat dopisy, v nichž je varuje, že budou v penzi třít bídu s nouzí, pokud budou teď do systému odvádět jen minimální částku sociálního pojištění okolo dvou tisíc korun. Nabádala je, ať platí alespoň dvojnásobek. Ale bude to stačit? V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové promluvil živnostník, který se bez obalu rozpovídal o hrozících sebevraždách českých občanů.

Platíte méně, než dostáváte, děláte načerno, neplatíte daně, a když je vám zle, jdete za státem. Marksová postavila do latě živnostníka, ten hovořil o sebevraždě
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

O tom, zda budou mít jednou živnostníci důstojné penze, debatovali v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové v České televizi ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek, místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková, živnostník Miloš Rubeš, zaměstnanec Vítězslav Čeliš a Pavel Trenda, specialista, který vypočítá lidem výši předpokládaných penzí.

Živnostník Rubeš paní ministryni Marksové přímo do očí řekl, že peníze, které platí do systému teď, budou také teď spotřebovány a až půjde do důchodu jednou on sám, stejně bude mít problém. „V dopise se také píše, že když si budu platit čtyřikrát více do systému, nakonec dostanu maximálně dvakrát víc,“ konstatoval pan Rubeš.

„Z toho je zjevné, že se vyplatí platit více peněz,“ kontrovala členka vlády. V dopise se ovšem také píše, že by si živnostníci měli platit i do třetího pilíře důchodového systému, aby jednoho dne neživořili. Pokud budou platit jen minimální sociální pojištění, obdrží asi 5 700 korun penze měsíčně. Odborář Samek k tomu dodal, že živnostníci, kteří teď platí do systému minimální částky, v podstatě vzkazují dnešním seniorům svým rodičům, že jim nechtějí dát víc.

„Já bych k tomu ráda doplnila, když se podíváme, kolik platí a čerpají OSVČ do zdravotního a nemocenského pojištění, tak tam je vidět, že jako OSVČ mnohem více čerpáte, než platíte,“ pokračovala v kritice živnostníků dáma z kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zaměstnanci platí do systému víc než živnostníci. Když se živnostník dostane do nějaké obvzláště těžké životní situace, nakonec se stejně obrátí na stát.

Následně se ke slovu dostala členka TOP 09 Miroslava Kalouska. „Já možná překvapím, ale chtěla bych paní ministryni poděkovat, že ty dopisy rozeslala,“ zahájila své vystoupení. Paní ministryně totiž živnostníkům ukázala, že nedostanou zdaleka takový důchod, jaký by možná očekávali, kdyby si platili až čtyřikrát více na sociální pojištění.  

Chalánkové dal posléze za pravdu pan Čeliš. „Když se na to podívám vlastním rozumem, tak nebudu zbytečně platit peníze do státní kasy. Kdyby mi nějaké prostředky zbyly, tak je budu investovat a nebudu je dávat do bezedné jámy,“ řekl jasně.

Specialista Pavel Trenda ale nabídl trochu jiný pohled. Pokud budou živnostníci platit do systému o nějakých 1 500 korun více, než je minimum, tak budou mít později penzi vyšší asi o 3 500 korun. Do systému živnostník zaplatí asi o 550 tisíc více, ale pokud vezmeme v potaz, jaká je doba dožití a fakt, že v penzi lidé prožijí 23 let, tak pak v součtu dostanou asi 960 tisíc korun. Sečteno a podtrženo, podle pana Trendy dostane takový živnostník od státu mnohem více, než do systému odevzdá.

Někteří živnostníci prý raději spáchají sebevraždu...

Pan Žatečka, živnostník, který se ozval z publika, ale všem přítomným připomněl, že si jakýkoli živnostník musí peníze napřed vydělat, aby je mohl později odvést do systému. Pokud ještě někoho zaměstnává, je takový podnikatel mnohdy rád, že zaplatí odvody za zaměstnance a podnikateli už nezbydou peníze na to, aby si zvyšoval vlastní odvody. „Já nevidím do těch byznys plánů, ale v situaci, kdy mám zaměstnance a už mi nezbyde nic pro mě, tak je něco špatně,“ udeřila dáma.

Slovo si však znovu vzal pan Žatečka. A vykreslil velmi chmurnou budoucnost pro některé řemeslníky. „Ten dopis je dobrý, protože to alespoň lidi připraví na to, co přijde. Nejhorší totiž je, když nevíte, co přijde. Může to vést i k tomu, že nakonec spáchá sebevraždu,“ vykreslil chmurnou představu pan Žatečka. Sám prý má zkušenost ze svého okolí, kdy si jeden z jeho kolegů vzal život, aby nebyl v době nemoci přítěží pro svou rodinu.

Ministryně Marksová kontrovala, že si za to ti živnostníci možná mohou sami, protože si nechávají platit na ruku a neodvádějí řádné daně a další odvody. Od kamarádů ze svého okolí prý ví, že živnostníci odmítají vystavovat faktury. Pan Žatečka se ovšem bránil prohlášením, že si práci bez faktury často přejí sami zákazníci, nikoli živnostníci.

Velmi varuji před prací načerno, udeřila Marksová

Náš penzijní systém je nastaven tak, že se nejvstřícněji chová k těm, kteří mají nejnižší platy. Pak není rozdíl mezi jejich mzdami a pozdějšími důchody nijak veliký. Chalánková v této souvislosti připomněla, že pravicová vláda Petra Nečase se snažila posílit prvek zásluhovosti – tedy princip zaplatíš více, dostaneš víc –, ale vláda Bohuslava Sobotky tuto snahu zhatila. Živnostníci by si proto měli zvážit, jak se zachovají. Budou platit více do systému, nebo si budou spořit jinak?

Ve studiu ovšem také zaznělo, že řešit něco, co se odehraje za dvacet až třicet let, je sporné, protože málokdo ví, co bude za pět let, natož za 30 let. Přijdou nové vlády, změní celou řadu zákonů, a tím změní parametry penzijního systému. Poukázal na to pan Čeliš. Sluší se dostat, že přesně to předvedla Nečasova a posléze Sobotkova vláda. První zavedla druhý důchodový pilíř, druhá vláda ho krátce po svém nástupu zrušila. A pak se v tom vyznej, živnostníku.

V závěru pořadu se ozvala dáma z publika, která podle vlastních slov vychovala čtyři syny a ráda by věděla, proč by tito synové nemohli odvádět jedno procento ze své mzdy na penzi přímo své matce. Jí by to velmi pomohlo. Když byla ekonomicky aktivní, pracovala většinu času v neziskovém sektoru a teď je na státním důchodu bita. Ministryně Marksová dala dámě za pravdu. Vláda proto počítá s tím, že by bezdětní lidé měli do systému platit víc.

Nakonec členka vlády Michaela Marksová přidala hrozivé varování. „Velmi varuji před prací načerno, protože ti lidé pak nebudou mít vůbec nic. Respektive je při nejhorším zachrání stát sociálními dávkami,“ upozornila. Lidé, kteří nemají odpracováno třicet let, jak to vyžaduje zákon, klasický důchod vůbec nedostanou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…