„Potraviny budou jedním z cenových tahounů roku. Zvýšení cen čekáme v průměru o tři procenta,“ předpokládal již v lednu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podobné prognózy před pěti měsíci zazněly i od dalších analytiků, přestože se v odhadech intenzity růstu cen lišily.
„Ceny potravin stejně jako dalšího zboží budou jednoznačně růst. Svědčí o tom prakticky všechny klíčové parametry v české ekonomice, které zvyšují náklady. Napříč odvětvími výrazně rostou mzdy, stále roste cena surovin, jako jsou maso, ovoce a zelenina,“ řekl v podobné lince například generální ředitel výrobce balených potravin Hamé Martin Štrupl.
V té době se ještě nevědělo, že nahoru půjdou hlavně ceny mléčných výrobků a másla. V letošním březnu se cena másla vyhoupla k téměř 44 korunám za čtvrt kila a letos v dubnu byla průměrná cena másla na pultech českých obchodů dokonce 42,15 koruny, zatímco před rokem stálo máslo v průměru 34,70 Kč. Cena másla ale za další dva měsíce opět poskočila a to až na 50 korun.
Deník Blesk ale v souvislosti s máslem přišel s dalším zjištěním: Až obchody doprodají současné zásoby, můžeme kostku másla kupovat až za 70 korun! Údajně proto, že zdražuje cena smetany.
„Způsobil to nedostatek smetany na evropském trhu. Cena této výchozí suroviny pro máslo se vyšplhala k osmdesáti korunám za litr. To znamená, že máslo pod 160 korun za kilogram nekoupíte,“ vysvětlila pro Blesk mluvčí řetězce Makro Romana Nýdrle. Zatím prodejci prý dodávají do regálů to, co mají ve skladech.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Olga Böhmová