Platy politiků: Žijeme prý v Kašpárkově

02.12.2014 8:21

Přetahování o platy politiků vstupuje ve sněmovně do dalšího kola. Podle komentátora Lidových novin se z navýšení poslaneckých platů stává „fraška sezony“. Petr Kamberský se domnívá, že pro poslance z toho plyne jasné poučení, a to nikdy už dobrovolně nesnižovat ani nezmrazovat své příjmy. Pokud poslanci nepřijmou nic, hrozí automatické navýšení o 26 procent. V takovém případě by prý premiér Sobotka svolal mimořádnou schůzi sněmovny.

Platy politiků: Žijeme prý v Kašpárkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Poslanci dnes ve druhém čtení budou řešit nárůst platů ústavních činitelů, tedy i těch svých. Podle komentátora LN Petra Kamberského se z tohoto tématu stává „fraška sezony“. Výrok hlavy státu považuje autor za Zemanův pokus napravit si reputaci na úkor poslanců. Prezident totiž včera při návštěvě Brna řekl, že zvýšení platů o 14 % považuje za „nenažranost“. Slíbil také, že takový návrh bude vetovat.

Poslanci si nejdříve platy zmrazili a nyní se snaží vrátit své příjmy do normálního režimu tak, aby jejich platy nezaostávaly za odměnami jiných ústavních činitelů. „Tuto lekci si sněmovna dobře zapamatuje. Vidí, jak poslanecké platy poklesly oproti státním zastupitelům či soudcům; vidí, kam vedlo výrazné a dobrovolné sebeomezení. Je úplně jedno, zda nám přijde poslanecký plat malý, velký nebo akorát,“ píše v komentáři s názvem Kašpárkov. Platy poslanců byly totiž v roce 2010 zmraženy na 4 roky, což znamená, že v roce 2015 by mělo dojít ke skokovému navýšení. Od ledna 2015 by se platy poslanců měly počítat jako 2,75násobek průměrné mzdy za rok 2013, která činila podle ČSÚ 24 622 Kč. Aby nárůst nebyl tak veliký, hledají poslanci přijatelnou míru růstu svých příjmů.

Jedním si podle Kamberského můžeme být nyní jisti. „Podobnou `chybu` – snížit si či zmrazit si mzdu – žádní politici již nikdy neudělají,“ konstatuje komentátor LN.

ANO navrhuje nárůst o šest set, o 1 %

V přetahované o platy politiků pro příští rok přišlo ANO s tím, že by bylo nejlepší vrátit se k původnímu vládnímu návrhu, tedy zvýšit od ledna základní plat poslanců a senátorů jen o jedno procento. ANO také navrhuje, aby se zákonodárci k debatě o příjmech zákonodárců vrátili znovu příští rok. I ČSSD se teď přiklání k tomu vrátit se k původnímu návrhu, zvýšit platy politiků o procento.

„Vzhledem k tomu, že nebyla dodržena původní dohoda všech parlamentních stran, budeme podporovat vládní návrh a budeme dále hledat řešení tak, abychom tuto diskuzi nemuseli vést každý rok,“ řekl po jednání klubu ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Klub sociální demokracie jednal také včera večer a debata prý byla velmi vzrušená. Sobotka přemlouval poslance k podpoře původního vládního návrhu. „Budeme postupovat v intencích vládního návrhu, ale nechceme ten problém odsouvat. Z hlediska rozpočtového by to mělo být v intencích původního vládního návrhu,“ řekl po jednání poslanců premiér. Zvýšení platů politiků o procento by znamenalo, že základní plat poslance stoupne z 55 900 korun o šest stovek měsíčně.

Hnutí ANO přišlo včera také s tím, že o systémově změně platu politiků na další léta by se mělo debatovat až v příštím roce. V tom se liší postoje ANO s ČSSD, ta chce „systémové řešení“ i na další roky už teď.

Z poslanců jsou náhle „špinavci“

Petr Kamberský upozornil, že poslanci, kteří sedí ve sněmovně jen několik měsíců, jsou náhle těmi největšími špinavci. „V tuto chvíli je však větší ostuda všech okolo než právě našich zastupitelů,“ uvádí.

Případné prudké navýšení platů na tiskové konferenci po jednání tripartity kritizoval i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Zvýšení platu může dostat ten, kdo je úspěšný a plní si věci. Sněmovna brání výraznému růstu ekonomiky a konkurenceschopnosti pomalou a nezodpovědnou legislativou,“ prohlásil zástupce velkých zaměstnavatelů Hanák. „Osobně bych to nastavil na vývoj průměrné mzdy. 2,5násobek, trojnásobek. Když bude ekonomika úspěšná, dejme jim nějakou bonifikaci. Budeme-li v recesi, pokrátit,“ dodal Hanák.

„Takže, až zase padnou Lehman Bros, víme, že, viníkem jsou naši poslanci," okomentoval Hanákův výrok v LN Kamberský.

Stále ještě hrozí varianta, že pokud každá strana bude trvat na své vlastní představě, nemusí projít nic - a došlo by na řešení, která straší premiéra - zvýšení platu politiků o 26 procent. V kontrastu s tím, že státním zaměstnancům vláda přidala 3,5 procenta. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že kdyby mělo dojít ke skokovému zvýšení mezd o 26 procent, vyvolá kvůli tomu mimořádnou schůzi sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…