Platy politiků by měly být navázány na služební zákon

13.04.2014 12:48

Služební zákon má nastavit mzdy především státním úředníkům. Podle deníku Insider by ovšem mohl ovlivnit i výplaty českých politiků. Do června totiž musí koalice připravit novelu zákona, který nastaví platy ministrů, poslanců a senátorů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl, aby se to svázalo se služebním zákonem.

Platy politiků by měly být navázány na služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Případné zvýšení platů politiků by mělo být vázáno na platy ve státní správě. Tato otázka je nyní řešena v zákonu o státní službě, na jehož finální podobě koaliční strany intenzivně pracují," řekl Sobotka deníku Insider.

Bez změny zákona hrozí skokový nárůst platů politiků

Koalice se teď pře o paragrafové znění služebního zákona. Sobotkův kabinet přitom tlačí čas. Pokud se nyní nevyřeší platy politiků, tak od ledna příštího roku skokově narostou.

V posledních letech byly platy představitelů státní moci zmraženy na základu 51 tisíc korun. „Beze změny zákona č. 236/1995 Sb. by vzrostl plat například poslanci bez funkce o cca 13 200 Kč, ministrovi o 27 100 Kč a předsedům vlády a komor Parlamentu o 38 200 Kč," upozorňuje propočet, který si nechala zhotovit ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Koalice se na platech zatím neshodne. ČSSD by uvítala mírné zvýšení

Hnutí ANO a KDU-ČSL žádají další zmrazení platů. Výjimku by tvořili soudci a státní zástupci. Sociální demokraté by ale zvýšení mezd uvítali. „Já osobně si dovedu představit nějaké mírné zvýšení cestou nižšího koeficientu, aby to korespondovalo s průměrnou mzdou,“ navrhuje Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …