Platy pořád rostou! Jenže to Praha... Ekonom ukazuje, že se v hlavním městě žije jinak

04.12.2019 22:37

Průměrná mzda se reálně zvýšila o čtyři procenta. Ve svém nejnovějším podcastu to zmínil hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Za růstem spatřuje situaci zaměstnavatelů, kteří musejí zaměstnance přeplácet z konkurenčních společností. Zhodnotil i situaci v jednotlivých regionech a ukázal na velmi markantní rozdíly v platovém ohodnocení. „Rozdíly ve mzdách napříč Českou republikou jsou vysoké. Průměrný zaměstnanec v Praze pobírá o 11 779 korun vyšší mzdu než průměrný zaměstnanec v Karlovarském kraji. Tato situace vede k migraci Čechů z chudších regionů do Prahy,“ říká Křeček.

Platy pořád rostou! Jenže to Praha... Ekonom ukazuje, že se v hlavním městě žije jinak
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí
„Ve třetím čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu růstu průměrné hrubé mzdy v nominálním vyjádření o 6,9 procenta na 33 697 korun. Vzhledem k růstu spotřebitelských cen o 2,8 procenta se průměrná mzda reálně zvýšila o 4,0 procenta,“ říká v podcastu Křeček s tím, že jde o solidní tempo, avšak meziročně dochází k poklesu.

Podle něj však nejde o nic extrémního. „Tempo růstu mezd sice meziročně kleslo, ale stále se udržuje na vysoké úrovni. Růst mezd je zapříčiněn situací na trhu práce, kde panuje napjatá situace. Zaměstnavatelé musejí přeplácet zaměstnance z konkurenčních společností. Do situace na trhu práce navíc zasahuje veřejný sektor, kde dochází k růstu platů,“ shrnuje Křeček důvody růstu mezd.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnotu zkreslují lidé s velmi vysokými příjmy. „Je proto vhodné používat ukazatel mediánu mezd, který lépe vyjadřuje příjmovou situaci běžných zaměstnanců,“ upozorňuje Křeček. Medián mezd představuje hodnotu mzdy, kterou pobírá zaměstnanec uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše mzdy. Jak ekonom poukazuje, tento ukazatel ve třetím čtvrtletí 2019 dosáhl výše 29 549 korun a meziročně vzrostl o 6,7 procenta.

Celý podcast si můžete poslechnout zde:

Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly mzdu v rozmezí 15 680 korun a 52 531 korun. Nejvyšší průměrná mzda byla v Praze, kde dosáhla úrovně 41 720 korun. Naopak nejnižší průměrná mzda ve výši 29 941 korun byla v Karlovarském kraji. Křeček zdůraznil, že jsou tak rozdíly mezi regiony vysoké a mezi Prahou a Karlovými Vary jde až o 11 770 korun. To podle něj již může lidi přinutit ke stěhování do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…