Platy ve veřejné sféře stoupnou nejméně o 1500 korun

01.01.2020 6:48

Nejméně o 1500 korun měsíčně budou mít od začátku letošního roku vyšší plat zaměstnanci ve veřejné sféře. Patří mezi ně například úředníci, učitelé, lékaři, policisté či vojáci. Ve veřejné sféře pracují v Česku stovky tisíc lidí. Průměrná hrubá měsíční mzda ve veřejné správě a obraně byla podle Českého statistického úřadu loni ve třetím čtvrtletí přes 37.800 korun, ve vzdělávání zhruba 34.500 korun, ve zdravotnictví a sociální péči asi 36.800 korun a v kultuře 29.700 korun.

Platy ve veřejné sféře stoupnou nejméně o 1500 korun
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vláda schválila loni růst platů ve veřejné sféře i zrušení nejnižší tarifní tabulky. Odměňování se dosud řídilo pěti tabulkami, nyní budou čtyři. První z tabulek má určovat základ výdělků úředníků, pracovníků kanceláří Parlamentu či prezidenta, Akademie věd ČR, grantové či technologické agentury i zaměstnanců vězeňské služby, armády a policie. K nim se přidali lidé z kultury, nezdravotnické profese ve zdravotnictví a technický personál. Druhá tabulka připadla zdravotníkům, třetí lékařům a čtvrtá učitelům.

Základ výdělku by se měl podle první tabulky nyní pohybovat od 11.030 korun u lidí bez vzdělání a praxe až po 49.920 korun u lidí s nejvyšší kvalifikací a praxí delší než 32 let. Tarif tak stoupne o 1500 korun, ale u pracovníků v kultuře a některých dalších profesích to bude o 1830 až 3180 korun. Dosud se jejich základ v rušené tabulce pohyboval od 9200 do 46.740 korun.

O 1500 korun si přilepší i lékaři. Doktor bez praxe s nejnižším lékařským vzděláním by měl mít nově bez příplatků a odměn jistých 33.420 korun. Naopak lékař s praxí nad 32 let a nejvyšší možnou odborností bude mít základ platu 65.630 korun. U ostatních zdravotníků se tarif po navýšení pohybuje od 13.420 korun do 53.010 korun.

Nařízení počítá i s růstem tarifní části platů učitelů o osm procent a zbytkem přidávané sumy na jejich odměny. S rozdělením sumy nesouhlasí odbory, které kvůli tomu loni v listopadu uspořádaly stávku.

Tarifní platy ve veřejných službách a správě rostly předtím naposledy loni v lednu, a to podle profesí od dvou do sedmi procent a učitelům o deset procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…