Plesl: Trump musel zaútočit. Ale teď bude mít co dělat, aby si ty, kdo ho vynesli do Bílého domu, udržel na své straně

10.04.2017 6:52

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland se zamysleli ve svých komentářích nad pátečním americkým útokem v Sýrii. Fingerlandův komentář přinesly Lidové noviny.

Plesl: Trump musel zaútočit. Ale teď bude mít co dělat, aby si ty, kdo ho vynesli do Bílého domu, udržel na své straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

"Útok na Sýrii ukázal, že Trump se významně neliší od svých předchůdců. Je jen mnohem méně předvídatelný a rád improvizuje. O jeho politice to však pořád moc neříká," míní Plesl. Americký útok na Sýrii podle něj přišel jako blesk z čistého nebe, neboť toto nikdo od Trumpa nečekal. V minulosti totiž dal několikrát jasně najevo, že Amerika se v Sýrii angažovat nemá a řešení tohoto problému má delegovat především na Rusy a jejich místní spojence.

"Teď je všechno jinak. Stačil jeden chemický útok, o jehož původu stále nemáme jasné důkazy, a Trump vydal rozkaz ke zničení letiště, z nějž měla startovat syrská letadla s chemickými zbraněmi (prezident na tiskové konferenci hovořil o nervovém plynu). Z Trumpa se stal válečník," konstatuje Plesl s tím, že tímto rozkazem se z Trumpa stal americký prezident se vším, co k tomu patří.

"To znamená i s ochotou vyslat Ameriku do války, o jejímž smyslu může samotný prezident pochybovat. A bylo by zvláštní, kdyby Trump svůj názor na Sýrii těsně před raketovým útokem nějak výrazně pozměnil. Pouze pochopil, že nemůže nechat Američany sledovat v televizi záběry mrtvých dětí a tvářit se, že ho to nezajímá. A tak nechal na Sýrii vystřelit pár desítek raket. Efektivita úderu je samozřejmě sporná, možná dokonce nulová," řekl.

Zaměřil se však také na Trumpovy příznivce, pro něž může být prezidentův náhlý obrat velkým zklamáním. "Zákonitě povede k pochybnostem o Trumpově ochotě splnit i další předvolební sliby. A je jedno, zda to je zeď proti migrantům z jihu nebo navrácení pracovních míst do USA. Trump zkrátka bude mít co dělat, aby si ty, kdo ho vynesli do Bílého domu, udržel na své straně," řekl Plesl.

Trump pak podle Plesla rozhodně není žádný hlupák a určitě si uvědomuje, že mu 59 odpálených tomahawků dobře posloužilo jako zahajovací ohňostroj ještě většího divadla.

Jan Fingerland pak konstatuje, že syrský útok a americká reakce otevírají další pokračování dlouhé války. 

"Americký prezident nás napínal, zda bude izolacionistou, vyznavačem moderní verze Monroeovy doktríny (staráme se jen o svou polokouli), nebo snad nějakou obdobou clintonovského liberálního intervencionismu. Teď jsme jen o trochu moudřejší. Jeho televizní projev obsahoval nejméně tři různé argumenty, které sice nejsou v rozporu, ale působí vedle sebe dosti neorganicky. Mluvil o pragmatickém 'životním bezpečnostním zájmu' USA zastavit šíření chemických zbraní (America first?), zároveň oslovoval ostatní 'civilizované národy' (břímě bílého muže?) a nechyběla ani slova o zavražděných 'krásných miminkách' (obdoba 'malých košilatých dětí' z Čapkovy Matky nebo další díl Vrtěti psem?)," píše Fingerland a přemýšlí nad tím, že stále nevíme, jak vytrvalý a konzistentní Trump bude, zda bude dosti obratný, aby se nenechal vlákat do pasti, která číhá na všechny, kdo reagují příliš silně nebo impulzivně.

"Éra americké (takřka) nepřítomnosti na Blízkém východě je však uzavřena. I kdyby se ukázalo, že sarin nepoužila syrská armáda, bude to jedno. Už jsme na další straně a píše se nová kapitola," uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…