Plíšek by chtěl vytvořit zvláštní orgán. Šetřil by kriminalitu státních zástupců

09.09.2017 13:53

Předseda sněmovní komise pro únik odposlechů Martin Plíšek (TOP 09) v rozhovoru pro server Echo24.cz prohlásil, že je dobře, že sněmovní komise pro úniky informací z živých policejních spisů vznikla, protože upozornila na důležitý problém.

Plíšek by chtěl vytvořit zvláštní orgán. Šetřil by kriminalitu státních zástupců
Foto: top09.cz
Popisek: Martin Plíšek, poslanec Parlamentu ČR

„I ministři, které komise vyslýchala, říkali, že úniky ze spisů problémem jsou a že je nutné přijmout buď některá opatření, nebo změny zákonů,“ uvedl předseda komise.   

Prozradil také, že se všichni členové komise shodli na tom, že nebudou podávat trestní oznámení, neb nepřišli na nic, co by k podání trestního oznámení nevyhnutelně vedlo. Shodli se ovšem také na tom, že je namístě přijmout určitá legislativní opatření, která by napříště mohla úniky z živých spisů omezit, neboť jde o závažný problém.

Ke kauze Babiš–Přibil se nechtěl příliš vyjadřovat. Je věcí policie celou věc prošetřit, pokud uzná za vhodné. Trestní oznámení, které podal Andrej Babiš (ANO), bylo odloženo. Plíšek jen doufá, že si příště politici dají větší pozor a nebudou se snažit ovlivňovat politickou scénu skrze svá média.  

Komise proto doporučila „nechat zřídit zvláštní orgán v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, který by vyšetřoval trestnou činnost státních zástupců. Orgán by měl podle představ členů komise působit v rámci Nejvyššího státního zastupitelství a měl by zajistit prošetření, zda státní zástupci nevyzradili informaci z vyšetřovacího spisu. Vyzrazení takové informace by podle návrhu komise mělo spadat pod trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ stojí v závěrečné zprávě, kterou členové komise schválili.

Celý rozhovor naleznete zde

„Komise také navrhuje zavést povinnost pro orgány činné v trestním řízení, aby evidovaly a zakládaly do spisů své kontakty s médii,“ stojí dál v dokumentu.

Vedle toho komise navrhuje, aby soukromé detektivní služby nezískávaly informace od orgánů činných v trestním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…